Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Haista home

 

 

Mahdollisesti maakellarin haju, läikkiä seinissä, katossa, tai irtoilevia tapetteja, seinämateriaalien pehmenemistä, usein toistuvat hengitystiehyeitten tulehdukset, epämääräiset oireet. Monelle tuttua ja melko monelle jopa kierre asunnosta toiseen, sama ongelma. Kaikki sisäilmaongelmia aiheuttavat viat eivät asunnossa edes näy, mutta kun etsii asuntoa, kannattaa olla tarkka ja jopa kysellä, onko asunto terve, ongelmaton.

 

 

Kosteusvaurioisissa rakennuksissa erittyy lukematon määrä erilaisia altistavia tekijöitä kosteusvauriomikrobien tuottamista toksiineista lahoavien muovimattojen erittämiin myrkkyihin ja ties mitä kaikkea, mistä ei edes tiedetä. Läheskään kaikkia kosteusvauriomyrkkyjen vaikutusmekanismeja ei edes tunneta.

 

Kosteus- ja homevaurioisten rakennusten terveyshaittojen tutkimuksissa on sen verran edistytty, että puhutaan ja jopa reagoidaan, kun kyseessä on julkiset tilat, siis ongelma ja haittavaikutukset tiedetään, joskaan haitoista ei riittävästi puhuta etenkään siltä osin, mitä altistutaan kodeissa. Monet ruoka-aineet puhuttavat paljon enemmän ja milloin mikäkin joutuu terveyshaittoja aiheuttavien listalle. Avoimempaa ja aktiivisempaa keskustelua tarvittaisiin myös sisäilmaongelmaisten asuntojen terveyshaitoista. Todellisuudessa ongelmat ovat erinäisten kuntokartoitusten myötä rakennusten omistavan tahon tiedossa, mutta kuinka ollakaan, vastuu huomion tekemisestä jää asujalle. Siis jokaisen asukkaan tulisi tiedostaa kosteusvaurioisen rakennuksen terveyshaitat.

......................

Homepakolaiset ry:n sivulta lainaan listan oireista:Hengitystieoireet - yskä, limannousu, hengenahdistus, hengityksen vinkuna, kipu hengitysteissä, nenän ärsytys, tukkoisuus, nuha, nenäverenvuoto, käheys, kurkun kuivuus, poskionteloiden kirvely, suukivut

Yleisoireet ja neurologiset oireet - kuume, poikkeuksellinen väsymys, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt, ärtyisyys, kiukunpuuskat, hermostuneisuus, ylivilkkaus, aloitekyvyttömyys, hengityskatkot, nukahtamisvaikeudet, heräily, sydämentykytys, rytmihäiriöt, epänormaali hikoilu/palelu, nivelkivut, lihaskivut, lihasheikkous, luusäryt, selkäkivut, kouristelu, lihasnykinät, oksentelu, pistely, raajojen puutumiset ja tunnottomuudet, kielen tunnottomuus, huulten tunnottomuus, kipu kainaloissa, vapinat, kasvojen turvotus ja punaisuus, korkea verenpaine ja muut sydän- ja verisuonioireet, migreeni, älykkyysosamäärän laskeminen ja vaikeus suoriutua neuro-kognitiivisista toiminnoista

Iho, silmä- ja limakalvo-oireet - nokkosrokko, urtikaria, ihottuma, mustelmataipumus, ihon kutina, paiseet, paukamat, ihomuutokset, silmäoireet, silmänpaineen nousu, näköhäiriöt, näkökentän sumentuminen, allerginen silmätulehdus, näön heikkeneminen, hajuaistin herkistyminen, limakalvojen rikkoutuminen (myös suoliston ja sukupuolielinten alueella), virtsatie-oireet/-tulehdukset, virtsankarkailu, yökastelu, korvaoireet, kuulon heikkeneminen, hiusten lähtö

Suolisto-oireet (hyvin yleisiä) - pahoinvointi, suolistokouristukset, suoliston limakalvon rikkoutuminen, vatsakivut, ripuli, verinen uloste, ruoka-intoleranssit ja allergiat, keliakia, vilja-intoleranssi 

Hormonaaliset/aineenvaidunnalliset oireet/muut vakavat yleisoireet - keskenmenot ja sikiöepämuodostumat, hedelmällisyyden aleneminen, maidon eritys (synnyttämättömillä naisilla), kystat ja myoomat, kuukautiskipujen paheneminen, erilaiset gynekologiset vaivat, vakavat sairaudet vastasyntyneillä, muutokset rasva-aineenvaihdunnassa ja veren hyytymistekijöissä, jatkuvat verenvuodot, luiden haurastuminen, luuytimen toiminnan häiriöt, imusolmukkeiden toiminnan häiriöt, sisäiset verenvuodot, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, aivopaiseet, immuunijärjestelmän häiriöt, autoimmuunisairaudet.

..........................................

 

 

Siis miettimään pistää, kuinka monet selvittämättä jäävät oireilut johtuvat kosteusvaurioisista asunnoista, kuinka usein oireita hoidetaan täysin väärinä ja väärillä lääkkeillä ja kuinka kalliiksi erinäiset sairastumiset tulevat yhteiskunnalle. Tietoa löytyy paljon, joten ei voida sanoa, ettei sitä olisi, mutta ratkaisumahdollisuuksia asuntojen osalta ei aktiivisesti haeta.

 

Ongelma ei ole vähäinen, koska on lukuisia ihmisiä/perheitä, jotka ovat joutuneet elämään useassa kosteusvaurioisessa asunnossa. Ongelman laajuuden vuoksi ei oletettavasti millään vaikutusvaltaisella taholla ole halua/uskallusta tarttua asiaan, mikä olisi ehdottoman välttämätöntä. Riittävän tarkasti jos laskelmoisi, asiaan kannattaisi puuttua kansanterveyden kannalta heti ja huolehtia siitä että myös kodit ovat terveydelle vaarattomia. Julkisissa tiloissa huolehditaan paremmin ilmanvaihdostakin, mutta vuokrakerrostaloissa ilmastointi on mitä sattuu olemaan. Kodeissa asutaan, nukutaan, ollaan merkittävä osa vuorokaudesta, joten eipä kannata pelkästään ihmetellä huonon rakentamisen seurauksia. Siis asuntojen sisäilmaongelmiin täytyy kiinnittää huomiota ja ymmärtää ongelman vakavuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Veikko Korhonen

Kosteusvaurioiden syyt tiedetään jo aika tarkkaan, mutta vieläkään uusien rakennusten piirustuksia ei kukaan alan asiantuntija tutki ja raportoi rakennustarkastajille mahdollisista riskirakenteista. Rakennustarkastajilla itsellään ei välttämättä ole syvällistä ymmärryastä veden ja vesihötryn käyttäytymisestä, saatikka kaikkien uusien materiaalin soveltuvuudesta rakentamiseen. Rakennusvirheet kun paljastuvat usein vasta vuosien kuluttua. Homeen kasvuun kun vaikuttaa kolme asiaa: kosteus, lämpötila ja aika.

Home alkaa olla niin suuri ongelma, että nyt pitäisi laatia kansallinen rakennekirjasto, johon koottaisiin asiantuntijoiden testaamat ja hyväksymät rakenteet. Mitään muita itsekeksittyjä rakenteita ei saisi käyttää kuin rakennustarkastajan luvalla. Koe- ja perinnerakentaminen kun pitää olla aina sallittua. Mutta poikkeavista rakenteista pitää ilmoittaa ostajalle, jotta hän ostaessaan tietää riskit. Jokaiseen hyväksyttyyn leikkaukseen tulee tarkka työselostus ja lista hyväksytyistä materiaaleista.

Itse en ikipäivimä ostaisi käytettyä asuntoa/kiinteistöä. Enkä uuttakaan, jollen ole itse päässyt rakennustyötä valvomaan. Siinä on suurinpiirtein 50% mahdollisuus ostaa joku homeläjä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

"Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA on asumisen asiantunteva kumppani, kehittäjä ja uudistaja, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Periaatteena on: jokaisella on oikeus hyvään asumiseen." Näin on luettavissa ARAn sivuilla.

Siispä mielestäni ARA voisi rahoittaa järjevästi ja harkinnalla korjausrakentamista, mikä kohdistuisi nimenomaan terveyshaittojen poistamiseen. Pienet pintaremontit eivät riitä ja tarkkaa harkintaa vaatii sekin, kannattaako vaurioitunut kiinteistö korjata, vaiko rakentaa uusi tilalle. Nyt lienee niin että huonokuntoisille rakennuksille paikallisesti pelataan asunto-osakeyhtiöissä vain lisäaikaa ja pidetään asuttuna niin kauan kuin vain suinkin mahdollista, joskaan ei järkevää. Mikäli ARA ottaisi suuntaa ja kantaa terveen asumisen puolesta, osakeyhtiöissä jouduttaisiin ajattelemaan kokonaisvaltaisemmin ja kiinteistöjen rakenteisiin kiinnitettäisiin tarkempaa huomiota.

Käyttäjän PiiaRaita kuva
Piia Raita

Hyvä Anne kun otit asian puheeksi. Kuten kiinnostuksesta huomaat, ei herätä paljonkaan monilta ihmisiltä kiinnostusta niin paljon että vaivautuisivat kommentoimaan tai edes suosittelemaan . Ihme, ettei edes ne, jotka pistävät koko asian luulotaudin piikkiin...

Tarkastelua vaatisi vuokra-asuminen ja vuokranantajien touhut näissä kosteusvauriomikrobivaurioissa tai VOC -päästöisissä asunnoissa, jne. Homma on täysin karannut käsistä. Mm. isojen vuokrayhtiöiden taloyhtiöissä toimii usein niin vastuuttomia isännöitsijöitä, että useita lapsia sairastuu paraikaakin parantumattomasti. Tulevat eläkkeenmaksajat siis tulevat olemaan sairaita työttömiä.

Omistusasuntojenkin kohdalla saa kuulla niin uskomattomia tositarinoita taloyhtiöiden ja isönnöitsijöiden tunaroinneista, että voisi kuvitella, että maalaisjärki on vaihtunut maalausjälkeen. Vai mitä mieltä olette siitä, kun joka toisen tarinan isännöitsijä olisi maalaamassa kosteusvahingon piiloon, vaikka vedet lilluisi lattialla?

Toimituksen poiminnat