Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Suomalainen sosiaaliturva ei saisi olla palkanlisä vierastyövoimalle

Työhön kannustaminen toimii loistavasti, mutta nimenomaan ulkomaalaisen työvoiman kohdalla.  Suomessa on kannattavaa olla töissä erinäisten etujen vuoksi, koska Suomesta jaetaan sosiaaliturvaa varsin avokätisesti maan rajojen ulkopuolelle, kunhan täällä käväisee töissä. Suomalaisen verotus on korkea, kuin myös elinkustannukset Suomessa. Työttömyysluvut ovat kasvussa. Asumiskustannukset vievät melkoisen osan ansioista. Mitä tekee suomalainen, tai mitä pitäisi tehdä? Viranomaisetkaan eivät tiedä, kuinka paljon suomalaista sosiaaliturvarahaa virtaa ulkomaille EU-lainsäädäntöön perustuen.

Kenenköhän se pitäisi tietää ?  

 

 

 

Virolainen tulee töihin Suomeen ja kotona lapsia hoitava vaimo sekä lapset asuvat Virossa. Suomi maksaa lapsilisää ja kotihoidon tukea myös Virossa olevista lapsista, koska mies on täällä työntekijänä. Jos lapsi on alle 3-vuotias, maksetaan hänestä lapsilisän lisäksi kotihoidon tukea lapsen asuinmaahan. Kotihoidon tuen ja lapsilisän määrä sovitetaan yhteen toisen maan perhe-etuuksien kanssa. Lapsilisästä maksetaan Viron 19 euron ja Suomen lapsilisän erotus, joten kysyä täytyy, olemmeko me vastuullisia Viron sosiaaliturvasta. Työ on työ ja sosiaaliturva on sosiaaliturva, joten miksi näitä sekoittamaan keskenään, koska näin päästään vain tilanteeseen että Suomessa uppoaa liikaa sosiaaliturvaan ja täytyy tehdä sosiaaliturvan leikkauksia.

Puolalainen työskentelee Suomessa vuoden ajan vanhempainpäivärahakauden alkaessa. Hän kuuluu asumisperusteiseen sosiaaliturvaan ja on sairausvakuutettu työskentelynsä perusteella. Koska 180 päivän vakuutuskausi täyttyy, hän on oikeutettu äitiys- ja vanhempainrahaan. Hän muuttaa lapsen syntymän jälkeen kotimaahansa. Vanhempainpäivärahakausi maksetaan loppuun saakka Suomesta. 

Kuusi kuukautta Suomessa ja mahdollisuus työssäoloehdon täyttyessä asumiseen perustuvaan sosiaaliturvaan ja on sairausvakuutukseen Suomessa työskentelynsä ajan, sekä sovelletaan myös työttömyysturvalakia, oli kotimaa sitten vaikkapa Intia.

 

Niinpä niin… seuraavanlainen teksti löytyi…

 Euroopan komissio on viemässä Suomea EU-oikeuteen syrjinnästä.

2. Ulkomaalaiselle maksettavan työttömyystuen ehtoja sovelletaan Suomessa niin, että edellytetään vähintään neljän viikon työhistoriaa Suomessa ennen kuin muualla työskennellyt kaudet otetaan huomioon työssäoloehdon täyttämisessä.

3. Komission mielestä työssäoloehdon täyttymiseen riittäisi työhistoria missä tahansa EU maassa.

4. Silloin esimerkiksi Saksassa työskennellyt voisi ilmoittaa muuttaneensa Suomeen ja hakea Suomen työttömyysturvan tasoista tukea, vaikka Suomessa työskentelyä ei juurikaan olisi.

5. Tuen perusteeksi lasketaan tällöin kaikki EU-alueella kertynyt työhistoria.

 

Nyt täytyykin pohtia, kuinka suomalaiset käyttävät muiden maiden sosiaaliturvaa hyväkseen, jos perheen isä lähtee ulkomaille töihin ja vaimo sekä lapset jää Suomeen? Eipä taida balanssia löytyä, joten maksajan osaan jäädään tässä vaihdannassa, joten jakoon menee meidän sosiaaliturvaa ihan huolella muihin maihin, vaikka ei suomalaisen hintatason maassa mene omallakaan väellä erityisen hyvin.  

Me tarvitsemme toisenlaista politiikkaa, siis EU-vastaista politiikkaa ja selvyyden siihen, miten kalliiksi koko tähänastinen EU-aika on tullut kaikkine kustannuksineen.  Suomessa  EU työntää Suomelle maksettavaksi enemmän mihin Suomi pystyy.  Suomen kansa joutuu lujille, mutta kun ankarimmat vaikutukset ovat pienituloisimpien harteilla, se ei ole päättävien ja parempiosaisten ongelma. Kaikki pienyrittäjyys kitketään pois  sillä että se tehdään kannattamattomaksi erinäisin säädöksin, kun sen sijaan sitä pitäisi tukea.  Suomeen luodaan luokka, millä ei ole riittävää toimeentuloa, eikä tulevaisuutta, mutta kas kummaa, joidenkin  väitteiden mukaan jopa työpaikkailmoituksissa mainostetaan Suomen lapsilisiä automaattisena "palkanlisänä", kun haetaan työvoimaa ulkomailta.  EU-lainsäädäntö koskee myös muita perhe-etuuksia, kuten kotihoidon tukea ja vanhempainpäivärahaa. 

Mistäköhän lienee tämäkin käytäntö peräisin ja ainakin tulee mieleen vanha virsi Suomea kohtaavasta työvoimapulasta, mihin virteen yhtyi monikin poliitikko. Jos suomalaisten palkkoihin olisi tahtoa saada sellainen alaraja, mikä takaisi toimeentulon hintatasoon nähden, se olisi todella kannattavaa. Onhan se jo toteen näytetty, ettei ulkomainenkaan työvoima niin kovin halpaa ole.  Ehkä tahtoa edes muutamilla politiikan tekijöillä olisi arvostaa suomalaista työvoimaa, mutta kun siitäkin taitaa EU-komissio olla toista mieltä, eikä meillä omaa päätäntävaltaa ole….  jos ei sitä oteta. Nyt olisi sopiva aika kysyä kansalta, missä tämän maan asioista halutaan päätettävän.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Hallitushan sai ahaa elämyksen ja löi monta kärpästä samalla iskulla. Eli kyllä Virolaiset nyt hakeutuu muualle, kun lapsilisistä saatu hyöty romahtaa.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Hyvä kirjoitus. Eihän tässä ole mitään järkeä. Rahaa virtaa EU:n vuoksi ja kautta ulos Suomesta niin lukemattomilla eri tavoilla, että EU:n koko hintaa Suomelle ei tiedä kukaan.

Mutta sen tietää, että se hintalappu on ISO ja että sen vuoksi lapsilisiämme nyt leikataan. EU:ssa pysymisestä tarvitaan kansanäänestys.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Työvoiman vapaa liikkuvuus perustuu vastavuoroisuusperiaatteisiin. Myös monet suomalaiset ovat saaneet etua siitä, että ovat voineet muuttaa työn tai opiskelujen perässä johonkin muuhun EU- tai ETA-alueen maahan ilman massiivista lupabyrokratiaa. En paheksu suomalaisen sosiaaliturvan maksamista Suomessa asuville muiden EU- ja ETA-maiden kansalaisille sikäli kun tekevät työtä täällä ja maksavat myös veronsa tänne.

Piraattipuolue on viime kesänä hyväksytyn uudistetun puolueohjelmamme Eurooppa-osiossa sitoutunut puolustamaan sekä Suomen EU-jäsenyyttä että EU:ssa vallitsevia ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääomien vapaan liikkuvuuden periaatteita.

Ks. http://arkisto.piraattipuolue.fi/index.php?dir=asiakirjat%2Fpuolueohjelma_2013%2F

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Syyllistävä katse osuu tällä kertaa työnantajiin jotka haalivat alipalkattuja työntekijöitä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämä on hyvä pointti. Vaikka työntekijä tulisi Suomen ulkopuolelta, niin Suomessa tulee päteä suomalaisen työelämän pelisäännöt. Erityisesti rakennus- ja kuljetusaloja kannattaa jatkossakin pitää erityisen tarkasti silmällä veronkierron ja työsopimusrikkeiden varalta.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Yhdenvertaisuus toteutuu kunhan pidetään kiinni asumisperusteisuudesta. Jos lapset eivät asu suomessa ei lapsilisää. Jos perhe ei asu suomessa ei perhe-etuuksia. Jos työtön työnhakija on ulkomailla enemmän kuin 3kk ei työttömyyskorvausta. Ei vaikeaa, mutta....

Jostain syystä politikkomme haluavat murentaa suomalaisen systeemin.

Toimituksen poiminnat