Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Koska Suomessa opitaan rakentamaan oikein….

Halvalla, eikä ilman kunnollista valvontaa, hyvää ei saa. Huolimatonta ja välinpitämätöntä on rakentaminen ollut jo vuosikymmeniä ja nyt kärsitään seurauksista. Sisäilmaongelmat ovat niin yleisiä, että niistä ei kovinkaan moni taho halua edes julkisesti puhua.  Niitä esiintyy julkisissa tiloissa ja myös asunnoissa seurauksineen. Julkisten tilojen kohdalla reagoidaan edes jotenkin, mikäli kyseessä ei ole tilat, mitkä ovat tulleet tiensä päähän, eikä niihin enää panosteta, etenkään ellei toiminta ole luokiteltu yhteiskunnalliselta kannalta välttämättömäksi. Vuokra-asuntojen kohdalla tilanne on myös ongelmallinen. Kun vaurio asunnon sisäilmassa ja rakenteissa ilmenee, käsitellään asia asuntokohtaisesti, vaikka kokonainen kerrostalo olisi ongelmatalo.

Kun mietitään sisäilmaongelmaisen asunnon asukkaan tilannetta, suhtautuminen on kirjava. Joillekin se on ongelma heti, kun asuntoon on muuttanut, mutta moni sinnittelee, tai ei edes tiedosta itse ongelmaa. Suhtautumista on laidasta laitaan. Jollekin asukkaalle riittää, kun kosteusvaurion alle ei tarvitse laittaa vesiämpäriä, eli vettä ei tule katon läpi asuntoon ja joku toinen tiedostaa kosteusongelmien aiheuttamat ongelmat niin tarkkaan että puheeksi tulee hermomyrkyt ja niiden etenevät vaikutukset.  Joka tapauksessa ongelmaa kuitenkin vähätellään ja jos vähättelyä jatketaan tähänastisen rakentamisen osalta ikään kuin mitään ei haluttaisi asialle tehdä, saamme aikaiseksi yhden kansansairauden, mitä ei tosin diagnosoida siksi mistä on kyse. Sekin vaikeuttaa homealtistuneiden selviytymistä, kun oireet diagnosoidaan johonkin muuhun kategoriaan. Eipä siis ihme, jos moni väsyy niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Mitäpä me kansalaiset sitten voisimme ongelman edessä tehdä? Ainakin on saatava asennemuutos, eikä jäädä homeeseen makaamaan kaikessa hiljaisuudessa. Ongelmaa ei kannata ainakaan vähätellä. Turhaa on sekin puolustelu/perustelu, että monessa muussakin maassa on homeongelmia, mutta vaikutus kun ongelman haittoihin on myös sillä, mitä rakennusmateriaaleja on käytetty. Monikohan on miettinyt, mitä myrkkyjä kehittyy yhdistelmässä kosteusvaurio ja vanha muovimatto liimoineen, missä tapahtuu erinäisiä hajoamisreaktioita, siinä vain yksi esimerkki.

Olisi todennäköisesti edullisempaa hoitaa asunnot ja muut rakennukset kuntoon tai kokonaan uusia, kuin hoitaa sairastuneita ihmisiä. Helppoahan se ei ole tutkia ja tulkita, mitkä kaikki oireet johtuvat epäterveestä sisäilmasta, mutta jospa rehellisesti myönnettäisiin, mitkä ovat riskirakennuksia, niin eipä tarvitsisi kenenkään menettää terveyttään kyseisen ongelman takia. Ongelma on niin yleinen, että moni on joutunut asumaan useammassakin sisäilmaongelmaisessa asunnossa peräjälkeen ja pahimmassa tapauksessa ongelman voi kohdata myöskin työpaikalla. Silloin on kuormitus jo melkoinen.  Usein meitä kaikkia ihmisiä lohdutetaan ja neuvotaan että ongelmista täytyy puhua. Nyt ei kannattaisi vähätellä tätä sisäilmaongelmaakaan, koska syyllisiä siihen eivät ole kärsijät, joten ainakin itsensä syyllistäminen on turhaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Rakentamisesta puolet on veroa ja silloin sitä tehdään puolella hinnalla ja laadulla.
Siihen nähden laatu on OK.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Remontti-Reiska on kertonut kuinka pitää rakentaa. Se vain,että kun saat rakennuksesi valmiiksi,Reiskalla on jo uudet ohjeet ja myynti artikkelit.

Jouni Nordman

Taitaa olla julkisten rakennusten huoltomiehillä sama ongelma, kun oli natsi Saksan keskitysleireillä kaasuhanan avaajalla. Sillä kumpikin tietää tuhoa tulevan, toinen välittömästi, toinen kostuneidentilojen jotka on suunniteltu koneellisesti ilmastoiduiksi, mutta byrokratit ovat päättäneet säästää ja sammuttaa ne kesäksi. Eli toinen byrokratti käyttää Syklon b, toinen tuntemattomia hermomyrkkyjä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Hyvä vertaus, hermomyrkyistähän kyse on....

Toimituksen poiminnat