Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Työvoimapulasta työpaikkapulaan

Palkanmaksuvelvoite tehdystä työstä, eiköhän se kuulostaisi ihan järkevältä ajatukselta. Nyt puhutaan mm. kuntien työllistämisvelvoitteesta jopa sakon uhalla. Ei se mitään työllistämistä ole, jos salakavalasti työnnetään karenssilla uhaten pitkäaikaistyöttömiä työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan ilman sen tarkempaa harkintaa. Se on vaan sellaista metkuilua, koska jotain ollaan tekevinään asian eteen, että tilastot näyttävät toisenlaisilta kuin miltä muuten näyttäisivät. Nyt taitaa käydä niin ikävästi että palkkatuettu työkin on pian historiaa ja kaikki pitkäaikaistyöttömät luokitellaan niin huonokuntoisiksi, että vaihtoehdoksi jää vain nämä jo mainitut kuntouttavat työtoiminnat ja työkokeilut. Kuka hemmetti sen luokittelee, tai on tutkinut, että työtoiminta kuntouttaa, etenkin kun meillä suomalaisilla on vankkumaton käsite, että työllä tulisi ansaita toimeentulo ja juuri sen takia sitä tehtäisiin. Olennaisinta olisi työllistää ihmisiä sellaisiin töihin, mitkä tuottavat jonkin tuloksen, hyödyn, tai edes yleistä hyvinvointia.

 Tekemätöntä työtä olisi, mutta kun ei ole maksuhalukkuutta tekijöille. Taas jälleen kerran tulee mieleen se, miten paljon rahaa on riittävinään kaikenlaisiin turhiin tarkoituksiin ja kohteisiin, joista ei suomalainen työtä vailla oleva työvoima hyödy pienimmän rahayksikönkään vertaa. Ensin tulisi järjestää työtä ja toimeentuloa kaikille ja sitten vasta sirkushuveja jos jotain jää millä järjestää: Kalliiksi kävi Kataisen EU-keimailutkin, eikä niistä ainakaan kansa hyötynyt jos nyt ei sitä lasketa, että kyseinen tyyppi on nurkista pois kuljeksimasta, tosin joutaisi jo seuraajakin lähtemään. Kalliiksi kävi Kataisen sirkus ja kansa maksoi/maksaa.

Eihän tämä nyt moniakaan kiinnosta, kun kirjoitan suomalaisesta työttömästä työvoimasta, mikä on ilman toimeentuloa tuovaa työtä. Tähän täytyy saada väriä ja rikkautta ja laittaa muutaman riviä vaikkapa maahanmuuttajataustaisista, että edes joku herää. Osa jengiä herää heti jos ehdotan että heidät kaikki voisi lennättää sinne mistä ovat tulleetkin ja kukkahattuosasto osaltaan  tuntee sädekehänsä voimakentässä ilmassa rasistista värähtelyä,  tosin kuka tässä nyt oikein on rasisti jää vielä arvuuttelujen varaan etenkin kun ottaa huomioon sen, ettei kukkiksilla värähdä mikään, vaikka kuinka on selvää että monet tahot ovat kaavailleet mamuista halpatyövoimaa tämän maan työvoimapulaan, eli hyötykäyttöön työvoimakustannuksien alhaalla pitämiseen, jos nyt ihan tarkkoja ollaan. Minä puolestani ennustelen aikoja, jolloin ns. halpatyövoima nousee kapinaan.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69644-enta-jos-halpatyovoima-nousee-jonakin-paivana-kapinaan

 

Vastikkeellinen sosiaaliturva, siinäkin melkoinen sanayhdistelmä. Ei siihen nyt ainakaan työntekoa voisi sotkea, siis mikäli työ voidaan vielä ajatella toimeentulon hankintaan liittyvänä toimintana. Turha ihmetellä, miksi tähän maahan kerääntyy joukko työnvieroksujia, jos elääkseen täytyy tehdä jotain vastikkeita, eikä työtä palkan ansaitsemiseksi. Pakkotyö on taas vähän erilainen käsite, mutta kummasti tuo vastikkeellinen touhu sitä muistuttaa.

Armeijastakin porukka suurimmaksi osaksi siirtyy reserviin, kun ei ole sotatilanne. Rauhan aikana päätäntävalta omista suunnitelmista on vapaata vailla jatkuvaa valvontaa. Sen sijaan työttömän työvoimareservin vapaus on varsin rajoitettua. Vaikka kuuluisi TE-toimiston kaikkein vaikeimmin työllistettävään segmenttiin, täytyy koko ajan olla täydessä valmiudessa, vaikka odottavan aika on pitkää ja työpaikkojen haku melkoisen epäkiitollista hommaa. Ehkä olisi viisainta päästää osa työvoimareservistä kokonaan eläkkeelle, vaan kun taitaapa olla eläkevarannot hässätty kokonaan muihin tarkoituksiin.

Hakea saa ja pettyä saa, mutta vain erityisen harvoin onnistaa. No onhan työvoimareservillä sentään kertausharjoituksia, työnhakukursseja.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52536-reservityovoiman-kertausharjoitukset

Ikään kuin se työn hakeminen olisi merkittävämpi taito, kuin työn tekemisen taito. Jos työvoimaa halutaan, kuulostaisi mielekkäämmältä, että sitä haetaan, mutta näin tämä systeemi ei enää nykyisin toimi. Jos haetaankin, niin erinäisten vuokrausfirmojen kautta.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69498-te-toimistojen-segmentointivaltuudet

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68605-henkilostovuokrausyritykset-tuovat-halpatyovoimaa

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/65049-halutaan-vuokrata-tekija

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ketään ei kannata ottaa töihin ja töissä ei kannata käydä. Pitäisi poistaa nuo esteet.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Töihin ottaminen pitäisi saada pienille yrityksille kannattavaksi, niin se olisi ratkaisu useampaankin ongelmaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Monelle voisi suositella taloutta käsittelevien blokien lukemista vaikka ei keskusteluun osallistuisikaan, jäisi monet älyttömyydet toistelematta.

Toimituksen poiminnat