Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Asumistuen tarkistus pitkäaikaistyöttömän työllistyessä

 

Asumistuen tarkistusta tulojen nousun takia voidaan lykätä enintään kuudella kuukaudella, jos tulojen nousu johtuu pitkäaikaistyöttömän työllistymisestä. Pitkäaikaistyöttömällä tarkoitetaan henkilöä, joka on saanut Kelalta vähintään vuoden ajan yhtäjaksoisesti peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Lykkäyksen toteutuminen edellyttää, että tukea ei ole syytä tarkistaa aiemmin jostain muusta syystä, esimerkiksi vuositarkistuksen takia. Ilmoita työllistymisestäsi Kelaan, jolloin Kela voi tutkia oikeutesi lykkäykseen.

Siis näin mainitaan Kelan sivustolla. Todennäköisesti Kelassa asioidessa ei kyseisestä asiasta ainakaan informoida, koska sekaannuksia tulee useinkin, kun pitkäaikaistyötön työllistyy. Onko se sitten virkailijoiden tietämättömyyttä, vai tahallinen teko mikäli työllistynyt ei tiedä oikeuksistaan, tai ei huomaa niitä aivan erityisesti vaatia? Tai onko alleviivaamani sana ”voidaan” se jokin taikasana, millä tarkistuksen lykkäämisestä tehdään mielivaltaista?

Tämä koko systeemi ei ole muutenkaan tasapuolisesti oikeudenmukainen, koska vain silloin tarkistus lykkääntyy kuudella kuukaudella, jos vuositarkastus ei osu kyseiselle ajalle. Vaikuttaa siltä että vuoden Kelan peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella olleita houkutellaan hakeutumaan niihinkin töihin, mistä ei taloudellista hyötyä tekijälle ole, ei etenkään sen jälkeen jos asumistuki viedään heti ja sitä joutuu jopa takaisinperintänä maksamaan takaisin Kelalle.

Sekin täytyy muistaa huomioida, että pitkäaikaistyötön ei ole asumistukea laskettaessa pitkäaikaistyötön, jos on lyhyenkin jakson ollut välillä töissä. Niin asia tulkitaan Kelan käsittelyssä.

Minä ehkä ymmärtäisin nopeat asumistuen tarkistukset niissä tapauksissa, jos työtön työllistyy vakituiseen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen ja palkka vastaisi sitä, mitä elämiseen tarvitaan ilman tukia. Ne tapaukset, joihin olen törmännyt, ovat kuitenkin määräaikaisia työsuhteita pienellä palkalla, jolloin työssä olemisesta ei jää käteen juurikaan sen enempää kuin työttömänä ollessa, joten eipä kannusta, vaikka kannustamisen ehkä piti olla tarkoitus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Oleellisinta tässä olisi selkokielisyys ja se että ei jäisi mitään tulkinnanvaraisuuksia.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Meiltä vuotaa sosiaaliturvaa ulkomaille, eikä monikaan sanottavammin huolestu.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164523-suom...

Sensijaan jos puhutaan suomalaisten tarpeista, muuttuu ääni kellossa ja koko maassa ollaan elävinään säästölinjalla.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Minusta se olisi kaikin puolin reilua että suomalaisista sosiaaliturvan säännöistä tehdään universaaleja. Eli jos etuus A koskee pihtiputaalaista niin se koskee samalla tavalla myös Senegalilaista. Jos kerran rahat pitää duunareiden taskusta viedä, niin annetaan ne nyt sitten oikeasti köyhille.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Meille on järjestönä tullut viestiä, ettei tuota mahdollisuutta noudateta ollenkaan. Nimittäin KELA:han saa aina tiedon työttömän työllistymisestä Te -toimiston kautta, jos hän on ollut siellä asiakkaana. KELA on tällaisessa tilanteessa poikkeuksetta lähettänyt pitkäaikaistyöttömälle asumistuen tarkistuspyyntölomakkeen, vaikka vuositarkastus ei olisi osunutkaan tälle ajankohdalle.

"Voidaan" voidaan siis tulkita: "voidaan jos halutaan".

K. Laurila
hallituksen puheenjohtaja
Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry

P.S. Jos jollakulla on tiedossa tapaus, jossa tämä lain suoma mahdollisuus olisi tulkittu pitkäaikaistyöttömän hyväksi niin kuin lainlaatija on sen tarkoittanut, voisitko ystävällisesti tiedottaa siitä yhdistyksemme sähköpostiin tht.yhdistys[at]gmail.com

http://thtry.fi

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Asialle täytyy tehdä jotain, eli lähdenpä jälleen yhdenkin mukaan Kelaan. Kerran jo menin ja asia korjaantui. Se ei vaan riitä, eli täytyypä kirjoitella muutamalle taholle esimerkkien kera.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

KELA ei elä mm.pitkäaikaistyöttömän arjessa reaaliajassa,vaan byrokraattisena elimenä takavasemmalla jossa itse pitää olla skarppina tehdä selvityksiä anomuksineen.

Niin pitkäaikaistyöttömän kuin epätyyppillisillä työsuhteissa ollessa joutuu elämään arjessa puikkelehtien että milloin mitäkin ja mistä kuin minkä verran saat mahdollisesti sos.tukea.

Hallitse siinä elämääsi eri kuluineen ja suunnittele talouttasi pitkällä aikajänteellä. Näihin epäkohtiin pitäisi olla suoraviivaisempaa "tulomuotoja" - reaaliajassa toimien !

Riikka Kolima

Löysin tämän kirjoituksen ja laitanpa vielä viestiä.

eli itse tässä tilaanteessa parhaillaan ja juuri soitin Kelaan asiasta.
Tilanne huonontunut vieläkin, enää ei lykkäystä enää edes tunneta. Pienikin tulo vaikuttaa heti ja tarkistus saman tien, jos tulot muuttuvat 400 euroa/kk. Uskomatonta, sanon minä näin pitkäaikaistyöttömänä! muutenkin asumistuki ollut vain hiukan yli 300 euroa kuussa ja nyt se pienenee, huonossa lykyssä loppuu!!

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Hei Riikka!

Näinpä tämä menee, eli vähäinenkin työ vaikuttaa heti ja työssä käynti käy kannattamattomaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset