Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Kotimaisen työvoiman arvostus

TE-toimistoissa on työnhakijoiden asiointi hankaloitunut, eikä se ole edes mikään uusi uutinen. Työllisyyskatsaukset näyttävät lohduttomilta, eikä tilanteen korjaantumisesta parempaan suuntaan lähitulevaisuudessa ole edes minkäänlaista ennustetta, vaan päinvastaisia ennusteita on.

 Syyskuun 2014 työllisyyskatsaus: Työttömiä työnhakijoita 314500

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun 2014 lopussa yhteensä 314 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 29 600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 4 900:lla. 

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 41 700. Määrä on 5 200 enemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa.  Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-syyskuussa keskimäärin 68,3 prosenttia, mikä on 5,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömiä oli 92 600, mikä on 15 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 117 500 eli 9 900 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

 

 

Te-toimistoja pidetään tehottomina ainakin suomalaisten työnhakijoiden näkökulmasta. Alla muutamia esimerkkejä, mitä TE-palvelut kaikessa tehokkuudessaan ovat ja näin nähtävissä sivustoilla, joista katkelmia:

”Työntekijöiden oleskelulupahakemusten käsittely on keskitetty kolmeen työlupayksikköön, jotka on sijoitettu Helsinkiin, Tampereelle ja Lappeenrantaan. Työlupayksiköissä hoidetaan ainoastaan työntekijän oleskelulupa-asioita. Lisäksi työntekijöiden oleskelulupahakemusten käsittely on keskitetty Ahvenanmaan työmarkkina- ja opintopalveluviranomaiselle Maarianhaminaan.”

…..

 
”Mikäli sopivaa työntekijää ei löydy Suomesta, työnantaja voi etsiä työvoimaa ulkomailta.  Myös suurissa rekrytoinneissa työnantaja voi hyödyntää Suomea laajempaa työmarkkina-aluetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ulkomaisen työntekijän palkkaaminen saattaa vaatia luvan.

Työnantaja voi myös palkata yritykseensä ulkomaisen harjoittelijan.

Työntekijän palkkaaminen

  • Euroopan alueelta
    Lisää aiheesta kerrotaan sivulla Eures auttaa rekrytoinnissa Euroopasta.
  • EU/ETA-maiden ulkopuolelta
    Työ- ja elinkeinotoimistojen ja työnantajapalvelujen asiantuntijat neuvovat myös Euroopan ulkopuolisten maiden työntekijöiden rekrytointiin liittyvissä asioissa.
    Muiden kuin EU- ja ETA- sekä Sveitsin kansalaisten työnteko Suomessa edellyttää yleensä työntekijän oleskelulupaa. Lisäksi työnteko edellyttää yleensä voimassaolevaa oleskelulupaa silloinkin, kun työntekijän oleskelulupaa ei edellytetä.”

…..

”Luvan myöntäminen tapahtuu kaksivaiheisesti, oleskelulupaa haetaan toimittamalla hakemus liitteineen Suomen edustustoon ulkomailla.  Mahdollista jatkolupaa haetaan Suomessa oleskelupaikkakunnan poliisilta. Lupaa ei siis voi hakea suoraan. Paikallinen TE-toimisto aloittaa luvan käsittelyn saatuaan tiedot hakemuksesta sen vastaanottaneelta edustustolta tai poliisilta. TE-toimisto tekee asiassa osapäätöksen, minkä jälkeen asian lopullinen ratkaisu siirtyy Maahanmuuttovirastolle (uuden luvan käsittelyssä) tai poliisille (jatkoluvan käsittelyssä). Hakemusten käsittelyaika Uudenmaan TE-toimistossa vaihtelee kulloisenkin työtilanteen ja mahdollisesti tarvittavien lisäselvitysten mukaan”

……..

”Yritykseesi sopivaa osaamista voi löytyä myös ulkomailta. Onnistunut rekrytointi ulkomailta vie enemmän aikaa kuin kotimaasta palkkaaminen, joten se kannattaa suunnitella huolella. Käytä hyväksesi TE-toimistojen EURES-neuvojia sopivan työntekijän löytämiseksi.

Ulkomailta rekrytoimalla saat motivoituneita työntekijöitä, jotka tuovat yritykseesi uutta osaamista, näkemystä sekä hyödyllisiä kontakteja oman maansa markkinoille.

EU/ETA-maissa ja Sveitsissä työntekijät voivat vapaasti liikkua maasta toiseen. Euroopan ulkopuolisista maista tulevat työntekijät tarvitsevat yleensä työntekijän oleskeluluvan. Voit myös avata ovia kansainvälisyyteen palkkaamalla yritykseesi ulkomaalaisen harjoittelijan.”

 

TE-palvelut myös markkinoivat Suomea varsin tehokkaasti mm. sosiaaliturvan osalta, kuten seuraavasta linkistä käy ilmi:

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/tyohon_suomeen/elamaa_suomessa/index.html

…..

Totta on, että Suomessa on rakenteellista työvoimapulaa, mutta vastaus siihen ei ole ulkomainen työvoima. Nyt on aika lähteä vastuun kantamisen linjalle ja vastuu on otettava siitä, miten suomalaiset saadaan töihin, siis nimenomaan ansiotuloon oikeuttaviin töihin. Väärä mielikuva maamme väestön työhalukkuudesta täytyy korjata ja lopettaa julkinen aliarvioiminen. Nuorten työttömien määrä kasvaa, joten kannattaa syventyä siihen, miten heidät saadaan ohjautumaan niille aloille, joilla työvoimaa tarvitaan. Tässä maassa masentumista pidetään luonnollisena tapahtumana, eikä monikaan taho vaivaudu miettimään, onko päättäjillä ja työvoimaa tarvitsevilla asennevamma, kun liikaa painotetaan ulkomaisen työvoiman tarvetta. Työn arvostus vaihtelee ja se näkyy nimenomaan palkkauksessa, mutta turhaa on väittää että kaikki kustannukset huomioiden vierastyövoima tulisi edullisemmaksi, ehkä tulee yksittäiselle työn teettäjälle, mutta ei yhteiskunnalle. Kannattaisi kasvattaa suomalaisista kohtuullisia veronmaksajia, mikä jopa kohtuullisella/riittävällä palkkauksella olisi kannattavin vaihtoehto. Totuus on kuitenkin tämän hetken tilanteessa toisenlainen, eli moni suomalainen nuori käy koulutuksensa turhaan, kun ei kelpaa töihin ilman työkokemusta. Työtä ei ilman työkokemusta kerry. Koulutustakaan eivät kaikki tarpeeksi saa, koska siinä raha ratkaisee ja totuushan on että Suomessa kaikki halukkaat eivät voi keskittyä elämisen kalleudesta johtuen yksinomaan opiskeluun, vaan täytyy ohessa tehdä jotain alipalkattua työtä, mikäli sitä onnistuu saamaan, tai vaan yksinkertaisesti lopettaa opiskelu, jos ei rahat riitä, kuten riittänee ulkomaisentyövoiman perheidenkin sosiaaliturvaan.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164523-suomalainen-sosiaaliturva-ei-saisi-olla-palkanlisa-vierastyovoimalle

 

Asenteet työttömiin suhtautumisessa kaikella todennäköisyydellä muuttuvat, mutta kaikki täytyy ikävä kyllä oppia kantapään kautta. Liian herkästi moni työllinenkin näkee työttömät syyllisiksi työttömyyteen. Suunta on kuitenkin se, että työttömien määrä lisääntyy keskitulon ylälaidassakin olevien keskuudessa, eikä ongelma ole ainoastaan pienipalkkaisimpien ongelma.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtajan.Juhana Vartiaisen mielestä Suomessa pitäisi lisätä työvoiman tarjontaa. Eipä tunnu hänellä menevän  tajuntaan että Suomessa ei riitä töitä nykyisellekään työvoimalle. Rikkaruohotwiitit  tosin kertovat melkoisesti ala-arvoisesta ajattelukyvystä ja sitä ajattelun vaikeutta on havaittavissa monella muullakin.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

On ollut aikoja joissain maissa, jolloin on ollut yksityisiä työnvälitystoimistoja. Maksua vastaan ovat etsineet sopivia työpaikkoja ja markkinoineet työntekijää työnantajille.

Pekka Pylkkönen

Työmarkkinoilla kyse on hinnasta. Työtä on teoriassa tarjolla käytännössä äärettömästi mutta hinta on niin kova ettei osto ja myynti markkinoilla kohtaa. Eikä ole edes laillista tarjota alle tessin.

Ehdottaisin seuraavaa:
- työnantaja saa tarjota työpaikkoja haluamallaan hinnalla
- työntekijän EI ole pakko ottaa työtä vastaan alle tessin palkan. Kieltäytymisestä EI seuraa karenssia
- sosiaaliturva sovitetaan yhteen pätkä- ja matalapalkka - alojen ansiotason kanssa siten että alle 2000e ansioista jää aina vähintään 80% itselle.

Ainakin itsellä on ollut tilanteita joissa palkan sopiminen alas olisi tarjonnut minulle haluamani työpaikan. Osaamiseni ei ollut sillä tasolla että täyttä palkkaa olisi kannattanut maksaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Myös työnantajat voisivat kehittää työn tarjoamisen ehtoja.

Esimerkiksi vanha kunnon urakkapalkkaus voisi houkutella työntekijöitä varsinkin huonosti palkattuihin töihin. Urakkahommissa työt voisi tehdä "juosten kusten" huonoa palkkaa vastaan.

Kuitenkaan ei tarvitsisi sitoutua 8h työpäivään ja voisi tehdä kapitalistien ihmemaan eli Yhdysvaltojen mallin mukaisesti kolmea tai neljää työtä samanaikaisesti.

Työmarkkinoista tällä hetkellä kertoo paljon se, että jopa siivoojien, vartijoiden sekä taksirenkien avoimista paikoista kilvoitellaan ja työnantajat järjestävät "valintatilaisuuksia" avoimiin paikkoihin.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Meillä Suomessa on työn merkitys kummallisesti hämärtynyt. Jokaisella työntekijällä on ja pitäisi olla työnteon tarkoituksena ansiotulon saaminen toimeentuloa varten. Nykyisin puhutaan työn hintatasosta ja surkutellaan, miksi ei ole varaa palkata työntekijöitä. Työstä saatavan ansionkin voisi kuitenkin olettaa takaavan toimeentulon, mutta nykyisten asumiskustannusten, elintarvikkeiden, kulkemisen ja muiden tarpeeseen vastaavien kuluerien hintatasot ovat varsin korkeat.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175304-tyov...

Toimituksen poiminnat