Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Haluaisitko töihin tai kuntouttavaan työtoimintaan...........

Jäi mieleen yksi keskustelu, mikä käytiin Lohjalla, tai paremminkin osa-alue siitä. Vaalit lähenevät ja nyt on se aika käsillä, kun otetaan mielipiteistä mittaa, useimmiten hyvässä hengessä, mutta mielipide-erot tulevat esille. Asia mitä jäin miettimään, on pitkäaikaistyöttömien työllistämistoimet ja ns. aktivointitoimet. Todellisuudessa me olemme tilanteessa, missä kaikille ei ole työpaikkoja ja työllisilläkin on epävarmat ajat.

Minua kiinnostaa, uskovatko sosiaalitoimessa ja  te-toimistossa työskentelevät aidosti oikeasti siihen että pitkäaikaistyöttömät hyötyvät siitä että heidät ohjataan päiväksi tai muutamaksi viikossa ns. kuntouttavaan työtoimintaan? Voiko sillä ehkäistä syrjäytymistä ja onko koko touhusta sanottavampaa hyötyä? Olen pitänyt itsestään selvänä, että pitkäaikaistyöttömiä ohjataan kyseiseen työtoimintaan vain ja ainoastaan siitä syystä, että kuntien "sakkolistat" eivät paisu liian suuriksi, mitä ne itseasiassa jo ovatkin. 

Syrjäytyminen onkin jo kovemman luokan juttu, enkä mitenkään usko että jokin "toiminta" sitä estää. Kannattaisi myös sopia siitä, puhutaanko syrjäytyneistä, vai syrjäytetyistä. Liian vaikeaa nyt on vaan monilla myöntää sitä epämukavaa asiaa, että työttömät ahdistuvat taloudellisten ongelmiensa vuoksi, kun työttömyys menee liian pitkäksi, eikä mikään, muka syrjäytymistä ehkäisevä toiminta auta siihen ongelmaan yhtään mitään. Toisekseen työttömyyden aiheuttamiin ongelmiin pitäisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, eikä vasta sitten kun alkaa olemaan myöhäistä. Ongelmia ei voida poistaa muilla keinoilla kuin työllistämällä, eikä suomalaisten työllistämiseen näytä halua löytyvän. 

Minua kiinnostaa myös, onko puoluekurillisissa puolueissa jokaisessa oma puolueen kanta, minkä puolesta kaikki liputtavat? Siis ketkä kaikki eivät kuuntele kansan mielipidettä ja kysäise tarkemmin, hyötyvätkö aktiivitoimiin ohjatut/pakotetut/harhautetut näistä "syrjäytymistä ehkäisevistä toimista", joita mm. kuntouttavien työtoimintojen sanotaan olevan? Keskustelua kävin Perussuomalaisen kanssa, joka mainitsi työpaikakseen sosiaalitoimen, tosin ei Lohjan, mutta ongelmat ovat samat kautta Suomen. Toki ymmärrän ja tiedänkin, että joillekin on hyötyä erinäisistä toiminnoista, mutta erittäin paljon on niitäkin, jotka tulkitsevat koko homman olevan täysin turhaa. Onhan se toki toimintaa, mutta ei sillä ole työn kanssa mitään tekemistä jos työ ymmärretään toiminnaksi, mistä saadaan tuloja elämiseen kohtuullisessa määrin. Uskoisinpa niin että Perussuomalaisissakin on perussuomalaisia pienellä p-kirjaimella, mitkä eivät mitään "aktiivitoimia" halua, eivätkä koe hyödyllisiksi. 

Me emme tarvitse työntekijöitä muualta, me tarvitsemme työpaikkoja suomalaisille. Me emme tarvitse holhoavia "kuntouttavia työtoimintoja"  työikäiselle väestölle, vaan me tarvitsemme heille ansiotuloa tuottavia työpaikkoja. Me emme tarvitse herrahissiin pyrkiviä kansanedustajia, me tarvitsemme kansasta vieraantumattomia kansan edustajia hoitamaan ensihätään edes sen puolen, että eduskunnassa joskus puidaan asioita myös tavallisen kansan näkökulmaa ja tarpeita ajatellen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vaikka kirjoitus onkin edustajaksi aikovan "mainos", niin laitetaan kuitenkin jotain..

Olen ollut sekä aktivoinnissa, että tukityöllistettynä, kuten toki myös ihan oikeallakin palkalla töissä.
Tukityöllistettynä olin esim. kunnalla talkkarina, missä hoidin myös vanhustentalon ulkotöitä, kuten myös mummoille/papoille lampun vaihtoja, putkitöitä yms.
Tossa kohtaa sitä tunsi itsensä tarpeelliseksi ja joka kerta kun teki jonkun homman, niin tuli kiitokset asukkaalta. Se auttoi pitkälti, kun ei se tilipussi juuri lohduttanut edes palkkapäivänä.

No sitten noissa 9n euron aktivoinneissa..viitsi kertoa mitä töitä teimme, mutta työporukka oli upeeta ja missään ei ole ollut sellaista. Kukaan ei kyttää paikkaasi, ei ole kateellinen tjms.
Ongelmana vaan se tunne, että joku toinen vetää ne rahat tästä tekemisestäni. Työnjohtajat, päälliköt, omistajat tekevät "pyyteetöntä työtä hädänalaisten auttamiseksi", mutta saavat kuitenkin oikeaa palkkaa. Me työntekijät saamme sen 9 euroa. Jossain kohtaa tuo alkaa tuntua hyväksi käyttämiseltä.
No, nyt istutaan kotona ja ihmetellään kenelle voisi olla hyödyksi ja miten tuntisi itsensä tarpeelliseksi.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Ei tämä kirjoitus ole mainos, vaan ennemminkin yhden keskustelun herättämä pohdiskelu. Siis vuonna 2009 pohdiskelin samoja asioita useampaankin kertaan, jo sitä ennen ja sen jälkeen.

http://lempan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/06/16/...

Siis linkki on vanhempaan tekstiin, minkä nyt äkkiseltään otin esimerkiksi, että on nämä asiat jo aiemminkin askarruttaneet.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Nyt on kuitenkin muistettava sekin, että jokaisen on ensisijaisena vastuuna itse mietittävä työllistymistään, jos työtä haluaa. Valtiosta ei saa työtaikuria, vaikka mitä tekisi. Muutamia valtion yrityksiä voisi olla lisää, mutta eivät nekään ongelmaa ratkaise, vain murto-osan siitä.

Eli kaikki muu on mitä on, parempaa korkeintaan kuin kotona maleksiminen.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Sehän on selvää että jokaisen täytyy olla itse aktiivinen työnhakija, mutta sekään kun ei parhaalla tahdollakaan aina tuota tulosta. Valtiosta ei saa työtaikuria, mutta suomalaisen työvoiman arvostus olisi kova sana, mutta mitäpä tekee Kokoomus, Vihreät, Demarit ja muutaat muutkin, huutavat vierastyövoiman tarvetta.

Kuka sen tulkinnan on keksinyt, että työttömät "maleksivat" kotona? Tottahan se on että joutoaikaa on silloin enemmän, mutta vain kadehtijat puhuvat maleksimisesta, vaikka mitään kadehdittavaa ei työttömän arjessa ole. Työtä muuten tehdään ansaintamielessä, eli elannon hankkimiseksi, joten turhaa on kaikenmoiset työnteon jäljittelyn tarjonnat ilman varsinaista palkkaa.

Toimituksen poiminnat