Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Halpatyömarkkinat eivät toimi, eivätkä tule toimimaan

 

Kun halvalla ostat, niin et hyvää saa. Kun sijoitat, saat parempaa. Työvoimaa, jos tarvitset, sitä työpanostakaan ei kannattaisi yrittää ostaa alle markkinahintojen, eli työsopimuksiin on kirjattu palkkaluokat ja niissä on todellakin myös ne kokemattomampien alimmat palkkaluokat ja luokittelu tehty muutenkin kunkin työn vaativuuden mukaan. Vaan se ei nyt tunnu riittävän, vaan pitäisi saada työ teetetyksi siitäkin halvemmalla, eikä tunnu olevan mielessä, että työntekijää motivoi nimenomaan palkka tekemään paremmin, enemmän ja tunnollisemmin.

Työn teettämisen kannattavuus olisi taatusti parempi, jos tekijä olisi motivoitunut, tulisi palkallaan toimeen ja näkisi edessään jatkuvuutta, eikä eläisi tilanteessa, missä ei voi omaa elämää suunnitella yhtään pitemmälle.  Johan tässä on vuosikaudet eletty aikoja, jolloin monet varsin tunnetut poliitikot ovat huutaneet työvoiman tarvetta ja heitelleet lukemia, kuinka paljon tarvitaan työvoimaa Suomen ulkopuolelta, millä ei tainnut olla muuta tarkoitusta, kuin hakea hyväksyntää sille, että tänne voi päästää vyöryn tulijoita, joista todellisuudessa ei monikaan ole työllistynyt/työllistymässä, tai edes täytä niitä kriteereitä, joita suomalaisilta vaaditaan. No onhan se tietenkin mahdollista teettää monia työtehtäviä halvemmalla pitempään, kun voi vedota puutteelliseen kielitaitoon, mutta edelleen suomalaissyntyiseltä voidaan vaatia jo työhön pääsemiseksi etenkin palvelualoille suomen lisäksi ruotsia, mikä sekin tuntuu melkoisen järjettömältä.

Niin se vaan on, että meillä ei ole työvoimapulaa, vaan halpatyövoiman saamisen vuoksi siitä pulasta on meteliä pidetty. Täysin pähkähullua on nyt lähteä haastattelemaan työttömiä kolmen kuukauden välein erinäisine ehtoineen, kun on eletty jo aikaa, jolloin työnhakijat eivät ole voineet edes asioida työvoimatoimistoissa henkilökohtaisesti käymällä siten kuin joskus ennen työpaikkapulaa. Nyt kun haastattelut hajautetaan yksityisille, ns. te-palvelut ovatkin vain ja ainoastaan sanktioiden jakamista niille, jotka eivät halua kannattamattomiin työpaikkoihin, työkokeiluihin, ym. konstailuihin.

Tässä ns. hyvinvointivaltiossa panostetaan hallituksen toimesta vain pahoinvoinnin lisäämiseen ja otetaan niiltä, kenellä vähiten on, mistä ottaa. Kyllä tällä menolla saamme taatusti jonkin ajan kuluttua lukea, miten epätoivoisten ongelmat ja itsemurhat ovat lisääntyneet, siis mikäli jokin taho työllistää tutkijan, mikä tilanteen kartoittaa luettavaan muotoon. Jo nyt voisi tutkailla enemmän sitä, miltä tuntuu nuorista, jotka ovat opiskelleet siinä uskossa, että koulutus kannattaa ja nyt törmäävät siihen esteeseen, että eihän se riitä, kun pitäisi olla muutaman vuoden työkokemus. Nyt kun rahaa palaa työttömien haastattelusysteemeihin, voisi senkin rahan käyttää ensimmäiseen koulutuksen jälkeiseen työpaikkaan työllistämiseen, eli on maksettu opintotukia, moni opiskelija on joutunut ottamaan opintolainaa siinä uskossa, että maksaa sitten takaisin, kun valmistumisen jälkeen menee töihin. Eipä tämä koske pelkästään nuoria, vaan missä vaiheessa työikää tahansa moni joutuu hankkimaan uutta ammattia ja seuraa kysymys, kannattiko, oliko mitään hyötyä, vai oliko vain hetken poissa kortistosta.

Ikääntyneiden työnhaku on toivotonta, etenkin jos on kertynyt pitempi jakso työttömyyttä. Kauan on kuunneltu puheita eläkeiän nostamisen tarpeesta, mutta nyt sitten tulikin uusi ilmiö, eli kuusikymppiset pitkäaikaistyöttömät eläkkeelle, mikä tosin taitaa olla jokin kertaratkaisu, kun tilastot kaipaavat siivoamista. Monella vaan se eläke on melkoisen pieni, eli pääsy ikääntyneiden eläkeläisten köyhälistöön ei sekään hyvää tulevaisuuden näkymää anna, ei etenkään näinä aikoina, kun leikattu on kaikesta, mikä on jotenkin turvannut köyhemmänkin ihmisarvoisen elämän.  Jää lääkkeet ostamatta, hampaat hoitamatta ja asumisen laadustakin on pakko tinkiä.  Kuolleisuusluvut taitavat olla tulevaisuudessa yksi mittari, mikä luetaan yhteiskunnan eduksi.  Iloisten eläkeläisten määrä vähenee, mutta valtakunnassa kaikki hyvin, mikäli ei lasketa mukaan tuottamattomia ihmisiä, jotka kuitenkin ovat panoksensa antaneet nykyisen elintason eteen, mikä elintaso vaan ei tunnu kuuluvan kaikille.

Köyhyys ja epävarmuus ovat rankkoja asioita, eivätkä lainkaan helppoja niille, jotka tunnollisesti yrittävät selviytyä menettämättä luottotietojaan, asuntoaan, terveyttään tai harrastuksiaan. Kaikesta on luovuttava vähän kerrallaan ja saa leiman otsaan, sohvalla laiskana lojuva yksilö, mille ei työ kelpaa. Kyllä nyt taas ihmetellään syntyvyyden laskua, mutta miksi ihmisten kannattaisi lisääntyä, kun ei ole mahdollisuuksia epävakaista työolosuhteista johtuen asuntolainoihin, lasten koulutuksiin ja harrastuksiin, eikä mitään varmuutta tulevaisuudesta. Kyllä jokin taho vielä siitäkin lohkaisisi syyllistävään sävyyn, jos ei ole varaa, niin miksi tehdä lapsia, jos jollakin niitä on, vaan ei varmaa toimeentuloa.

Mitä sitten tekevät poliitikkomme muuta kuin nostavat palkkaansa ja suvaitsevat kansalaisten pahoinvoinnin lisääntymisen? Monenlaista ”buudelia” kulkee EU:n talutusnuorassa vikisemättä vastaan. Kansakunnan sielu on myyty, tai oikeastaan kansakunta vieläpä maksaa itsensä kipeäksi tästä EU-pelleilystä. Parempi olisi ottaa itsenäisyys takaisin nyt, kuin jäädä siihen romahdukseen, kun koko unioni kaatuu. Jos tekisimme kauppaa Venäjän kanssa, työllisyystilanteemme todennäköisesti jo siitäkin kohentuisi.

 Onhan meillä niitäkin poliitikkoja ja poliitikoiksi pyrkiviä, ketkä arvostelevat mm. maahanmuuttopolitiikkaa, mutta ei tilanne sillä parane, että pyöritellään ”yksittäistapauksia” sosiaalisessa mediassa ja toreilla, kun pitäisi laittaa vastuuseen ne, ketkä päästivät tilanteen nykyiseen jamaan. Meillä on kohta ”maanalainen armeija” käännytyspäätöksen saaneita, jotka eivät lähde maasta, joten miksi tänne päästettiinkään ja kenen/minkä tahojen tahdosta. Muutenkin tilanne muuttuu ennemmin tai myöhemmin kaoottiseksi ja tilanne on hankala, lähes kuten tulijoiden lähtömaissa. Se oli ja on bisnes joillekin, kun vastaanottokeskuksia perustettiin ja nyt tiliä tekevät ne, ketkä osallistuvat oikeuskäsittelyyn, kun käännytyspäätöksistä valitetaan ja kukapa muu kuin veronmaksajat maksavat. Tavallinen kansakin nahistelee siitä, miten suhtautua maahanmuuttoon, mutta siinä unohtuu tosiasiat, eli kuka hyötyy, mihin tämä kaikki johtaa ja ennen kaikkea se, ketkä ovat vastuussa. En missään tapauksessa tarkoita sitä, että olisin muukalaisvihamielinen, mutta sitä tarkoitan, että olisi pitänyt huomioida ongelmat ennakoidusti, eikä vain mainostaa Suomea hyvänä ja ystävällisenä maana. Tilanne olisi toisenlainen, jos tänne tulleet pääsisivät työvoimaksi, eikä halutuksi halpatyövoimaksi ja jos työpaikkoja olisi, siis vaikka muille jakaa.

Liian moni joutuu olemaan halpatyömarkkinoilla lähes koko työikänsä, eikä saa sitä ensimmäistäkään pitempiaikaista vakituista työsuhdetta. Puheita poliitikoilla riittää ja hulluja ideoita, mutta jotain pitäisi tilanteelle myöskin tehdä, siis jotain konkreettista. Me tarvitsemme työpaikkoja ja sitä kautta veronmaksajia, joilla veroilla ylläpidetään tätä hyvinvointivaltiota, mikä ei muutoin enää ole hyvinvointivaltio. Nyt on jo liian kauan jatkettu hölmöläisten peiton jatkamista, että koko mitta on mennyt rispaantuneisiin saumoihin, eli sillä peitteellä ei enää ministerien mokia peitellä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat