Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Vuokra-asumisen hinta

 

Vuokrantarkistusilmoitukset ovat varsin mielenkiintoisia selityksineen, kuten Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n juuri tulleet versiot perusteluineen. Hoitovuokra nousee pääasiassa tyhjäkäynnin lisääntymisen takia ja pääomavuokra nousee uudisrakentamiskulujen ja kiinteistöjen korjauskulujen takia.

Siis mistä me asukkaat nyt oikein maksamme? Tyhjäkäynti on sitä, että kaikissa asunnoissa ei ole asujia maksamassa vuokraa. Miksiköhän niitä asuntoja sitten on tyhjinä, koska Asunnottomien yö tapahtumiakin kuitenkin järjestetään ympäri Suomea, kuten myös Lohjallakin. Täällä kyseisessä tapahtumassa tosin perusturvajohtaja Mira Uunimäki ja tiukkana vahvistuksena Ilkka Lähteenmäki täsmensivät, että isojen asuntojen kohdalla on ylitarjontaa ja pienemmistä on kysyntää. Tosin Lähteenmäen pääviesti kuului olevan se, että pakolaiset eivät vie Lohjalaisten asuntoja. Epäilyttää tosin sekin, että tuleeko Lohjalle nimenomaan suurperheitä, mitkä sijoittuisivat juuri niihin isoihin vähemmän kysynnän asuntoihin.

 Miksiköhän ei niitä isoja huoneistoja voida vuokrata kimppa-asuntoina, jos ne ovat rasitteena vuokralla asuvien vuokran korotuksissa? Mielenkiintoista olisi tietää, minkä pituisia aikoja pienempiäkin asuntoja seisoo välillä tyhjillään ja mistä syystä, vaikka asukkaita kuitenkin olisi tarjolla.

Tyhjäkäyntiin voi vaikuttaa sekin, kun kolmen kuukauden vuokravakuus vaaditaan, mikäli vuokralaisella on luottotiedoissa merkintä. Muuten vuokravakuus on yhden kuukauden. Yhäti tiukemmille ihmiset joutuvat näinä ankeina työttömyyden aikoina ja merkinnät luottotiedoissa ovat enenevässä määrin ihmisten riesana, eikä merkintä ole enää mikään harvinainen ilmiö. Silloin ei yksityisiltä vapailta vuokra-asuntojen markkinoilta asuntoa edes saa, joten voisi olettaa, että kaupungin vuokra-asunnot olisivat se mahdollisuus, mikä jää niille ihmisille, ketkä eivät muualta asuntoa helposti saa. Kyseisen vakuusvaatimuksen merkitys näkyy taatusti siinäkin, että työssä käyvä perhe hakeutuu muihin vuokrayhtiöihin asumaan, mitkä eivät pyydä ihan kolmen kuukauden vakuutta, eikä kaikki luottohäiriömerkinnöistä vapailta kokonaista kuukaudenkaan vuokraa vakuudeksi ja vuokrakin saattaa olla edullisempi, eli Lovalle jää ne, ketkä saavat vakuudet perusturvasta.

Pääomavuokra nousee uudisrakentamiskulujen ja kiinteistöjen peruskorjauskulujen takia. Moni varmaan miettii, mitä uudisrakennuksia Lohjalla on noussut ja miksi uudisrakentaminen nostaa vanhempien asuntojen vuokraa. Niin mitä on rakennettu, Kultakodit, Kultakartano, vaan ei tavanomaista vuokra-asuntokantaa.  Korjauksia on tehty monellakin suunnalla, mutta silti vuokrataso tulisi säilyä kohtuullisella tasolla. Kohtuullinen vuokra on yksi hyvä kannustin myöskin työntekoon, sillä ei sekään työntekoon kannusta, jos palkasta menee liian suuri prosenttiosuus asumiskustannuksiin. Muutenkin kun puhutaan jatkuvalla syötöllä töihin kannustamisesta, niin kohtuuhintaisella asumisella olisi todellista merkitystä, jos asioita halutaan käsitellä kokonaisuuksina.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Meillä täällä Vantaalla VAV:n asukkaiden piirissä odotellaan, mitä ARA:n uudet määräykset tuovat tullessaan. Asukaslehdessä oli jo jonkin verran tietoa. Uskoisin, että vuokrat nousevat, sillä VAV:n ilmoitus järjestelyistä oli, että ei enempää kuin 2%.
Itse asun VAV:n pienkerrostalossa (talossa 8 asuntoa), joista 2 kolmiota on tyhjillään. Miksiköhän ne ovat tyhjillään?
Toivoisin, että vuokrattaisiin vaikka maahanmuuttaja perheille. Parempi sekin kuin ei ketään naapurina. Toisaalta johonkin uuteen kulttuuriin tutustuminen toisi uusia virikkeitä tällaisen yksin eläjän hiljaiseloon.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Asuminen on jo ilman korotuksiakin melkoisen kallista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Teuvo V., on illusio, että kunnalliset vuokra-asunnot olisi köyhän ainoa pelastus. Ei ole. Hämäystä ennemminkin.

Espoon Asunnot Oy on v. 2017 alusta nostamassa vuokria syystä, että korjauskuluja on tasattava. On keksitty Tasauskorjaus. Vuokrat noussevat merkittävästi, sillä tietyillä alueilla, valitettavasti porukat hajottavat kotejaan kiitettävästi. Myös näissä asunnoissa, useiden asuntojen korjaukset on kestäneet kuukausia. Kaikki, mitä on kyetty, on hajotettu.

Olen asunut nyt 5,6 v. Espoon Asunnot Oy:n luhtitalossa. Olen viihtynyt ja myös kissani ja koirani ovat viihtyneet. Kotiani olen hoitanut rakkaudella, myös pientä pihaani. Olisin iloinen, jos hyvin pidetystä kodista myös hyvitettäisiin. Hyvät vuokralaiset ovat kuitenkin harvinaisia.

Muutan 1.12.2016.

Onnekseni en enää sosiaalitukien asuntoihin. On käynyt onni, että on varaa asua kalliistikin. Sorry siitä!

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Juuri eilen katselin, että mitenkä tuottoisaa olisi pitää täällä Joensuussa asuntoa vuokralla. Koska kaksiot keskustassa tahtovat olla kovaa valuuttaa vuokramarkkinoilla, otin pelkästään otokseeni uudet kaksiot keskustasta. Pienen laskemisen jälkeen tulin tulokseen, että uutta pientä kaksiota kannattaisi vuokrata noin 900€:lla kuussa ja maksattaa vesi sekä sähkölasku vuokraajalla. Tuon jälkeen rupesin miettimään mikä palkkataso täällä on ja totesin, että itsekin yliopistotasoista työtä tekevänä olisin aika tiukilla, jos joutuisin maksamaan tuollaista vuokraa.

Toimituksen poiminnat