Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Aktivoitaisiinko välillä työllistäviä tahoja ja lakien laatijoita....

 

Useiden työttömien työnhakijoiden näkökulmasta katsottuna, monelle olisi iän ja terveydelliset seikat huomioon ottaen huomattavasti parempi, jos täyttä palkkatukea myönnettäisiin jo vuoden työttömyyden jälkeen. Siis miksi tilanne ensin päästetään siihen, että tulee pitkä jakso työelämästä poissa oloa ja sitten vasta ryhdytään räpiköimään. Tätä miettiessä tulee mieleen, olisiko parempi, että ei olisikaan mitään työllistämisen tukisysteemejä koskaan ollutkaan, niin työllistyminen olisi ihan toisenlaisessa jamassa. Nyt kun vaikuttaa siltä, että tuilla ja kaikilla ns. aktiivitoimilla vaan aiheutuu ”oikeiden” työpaikkojen vähenemistä.

Lindströmin pitkäaikaistyöttömien eläkkeelle siirto oli vain kertaluontoinen. Muutos koski ennen syyskuun 1. päivää vuonna 1956 syntyneitä pitkäaikaistyöttömiä, jotka ovat olleet lähes yhtäjaksoisesti työttömänä viisi vuotta. Pitkä aika se viisi vuottakin on ikääntyneelle työnhakijalle ja voisi olettaa, että työllistymisen esteet olisi kartoitettu jo lyhyemmässäkin ajassa. Siis toivoa sopii, että tätäkin pitäisi kehittää pysyväisluontoiseksi ja vähentää vaadittuja työttömyysvuosia, siis tapauskohtaisesti voisi käyttää tervettä järkeä.

Ihan turhaa on roikuttaa työttömiä löysässä hirressä vuositolkulla ja segmentoida puoliväkisin ryhmään, jossa luokitellaan työhön kykenemättömiksi. Muuta ei ole tarjolla, kuin työkokeiluja, tai kuntouttavaa työtoimintaa. Kuitenkin täytyy olla työmarkkinoiden käytettävissä ja odotella jotain ihmettä tapahtuvaksi, että itse löytäisi työpaikan. Ei työkkäri tarjoa mitään muuta, kuin ehkä sanktioita, mikäli et ole terhakkaana ruodussa reservityövoimana ja suostu mahdollisiin aktivointitoimenpiteisiin. No haastattelut tihenevät, etenkin jos vielä itse uskot kykeneväsi töihin, mutta et vaan lukuisien työnhakijoiden joukossa onnistu saamaan työpaikkaa.  Toisaalta hyvä, kun haastattelujen määrää lisätään, niin työttömillä työnhakijoilla on mahdollisuus sanoa sanottavansa omasta tilanteestaan, mutta siihen se sitten taitaa kuitenkin jäädä, kun ei niitä työpaikkoja vaan ole ja jos onkin, niin palkataan, mitä halvimmalla saa.

Perusteellisempi kartoitus kokonaistilanteesta olisi paikallaan ja muutokset, mitkä johtaisivat työllistymiseen, tai päästäisi ne työnhausta vapaiksi, joiden työllistymisen mahdollisuuksiin normaaleihin työpaikkoihin ei työvoimaviranomaisetkaan usko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat