Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Asumisen hinta

 

Kohtuuhintainen vuokra-asuntokanta on merkittävä kunnan vetovoimatekijä ja jos halutaan olla muuttovoittokunta, siihen erityisesti kannattaa panostaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että asuntokantaa uudistettaessa vuokra pysyisi kohtuullisena. Ei voida ajatella, että laskettaessa eri asumisyksikköjen vuokrien keskihinta, voitaisiin siitä päätellä, onko esim.  Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n vuokrataso kohtuullinen, vai ei. Osa asuntokannasta on kuitenkin sellaista, mikä ei ole kohtuukuntoista, mistä johtuen vuokrat niissä ovat alhaisemmat. Vuokrien keskiarvo siis pysyy alhaisempana, mutta uudemmissa ja peruskorjatuissa hinnat ovat melko korkeat.

Lohjalle ei muualta niinkään muuteta työn perässä, mutta täältä jos saisi esim. pääkaupunkiseudun hintatasoon nähden kilpailukykyisen asunnon, kannattaisi tänne tulla ja täältä kulkea töihin muualle. Vaikka ansiot eivät olisikaan ihan sellaiset, että työmatkakustannukset olisivat sivuseikka, niin edullisemmat asumiskustannukset houkuttelisivat. Eipä monikaan etenkään nuori perhe ensimmäiseksi ole asuntoa ostamassa, joten hyvä vuokra-asuntotarjonta olisi se linkki, minkä kautta tänne voisi asettua.

Työn tulisi olla tekijälleen aina kannattavaa, mutta jos asumiskustannukset vievät suuren potin palkasta, niin eihän se työ kannattavalta tunnu, eikä houkuta, koska työttömän työllistyessä putoaa asumistuki, mikä muutoin mahdollistaa vähävaraisen asumisen. Siis aina ei pitäisi huudella ainoastaan liian suurista palkkakustannuksista, vaan huomio voisi painottua asumisen ja elämisen kustannuksiin. Sinänsä yhdentekevää vuokran suuruus on henkilöille, jotka elävät työttömyyskorvauksen, toimeentulotuen ja asumistuen turvin, siis yhdentekevää niin kauan, kunnes olisikin mahdollisuus työllistyä ja kaikki täytyy ansaita itse. Saa pienipalkkainenkin asumistukea, mutta vähemmän ja lopputulos on helposti plus miinus nolla, käteen ei jää enempää kuin joutessa.  Sitten moni taho ihmettelee, miksi pienillä palkoilla ei haluta tehdä töitä, kun tekijän tilanne ei kohene kuin ainoastaan siinä määrin, että voi kokea itse maksavansa vuokransa. Eipä se pelkkä oma yhteiskuntavastuullisuus niin paljon lohduta, että se kannustaisi, jos kuitenkaan elintaso ei mainittavammin muuten kohene. Jos vuokra olisi kohtuullinen, palkasta jäisi muuhunkin kuin asumiskulujen kattamiseen.  Ei tunnu mielekkäältä vastaanottaa töitä, jos työllisenä joutuu hakemaan tukia tullakseen toimeen, tai että olisi varaa käydä töissä

Tästä jo seuraakin kysymys, mihin ne asumistuet yleensäkin menevät? Vuokra-taso on korkea etenkin yksityisten vuokranantajien keskuudessa, eikä juurikaan jälkeen jäädä kunnallisen asuntotarjonnan puolellakaan. Rahaa ohjautuu muihin tarkoituksiin, kuin vuokra-asuntojen laadun kehittämiseen. Moni ajattelee vain siten, että asumistuilla turvataan vähätuloisten asuminen, mutta asumistuet tukevat korkeamman vuokratason ylläpitämistä etenkin silloin, kun kaupungin vuokrataso lähenee samaa tasoa, mitä se on yksityisillä vuokra-asuntojen tarjoajilla. Vuokrakatto olisi tarpeellinen ja asumiskustannusten alentamisella olisi merkitystä erinäisten tukien tarpeen vähenemiseen. Hyvä kunta on sellainen, missä kuntalaisille järjestyy kohtuuhintainen ja kohtuukuntoinen asunto, eikä asumisen kalleus vie suurinta osaa palkasta. Lohja ei ole pääkaupunkiseutua, eikä Lohjan vuokratasoa ole järkevää mitoittaa pääkaupunkiseudun vuokratason mukaisesti. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Asumistuilla yritetään paikata tuhottoman suuria veroja asuntotuotannossa. Uusien asuntojen hinnasta melkein puolet on veroa.

https://www.rakennusteollisuus.fi/Ajankohtaista/Ti...

Eli klassinen nostetaan verot tappiin ja sitten tehdään tuki, jolla tuetaan raskaasti verotettua asiaa. Näin saadaan tekemistä byrokraateille, kun he pääsevät hallinoimaan tukienantamista ja vaatimaan kaikenlaisia veroja sekä selvityksiä.

Toimituksen poiminnat