Anne Lempinen Suomalaisten asialla

"Työvoimapula" ammattibarometrin mukaisesti....

Työ- ja elinkeinoministeriö 29.3.2017 tiedotteessa mainitaan, että työvoiman ylitarjonta on uusimman ammattibarometrin mukaan vähenemässä. Sen sijaan yhä useammassa ammatissa on pulaa työvoimasta. Työvoimapula on havaittavissa varsinkin terveys- ja sosiaalialalla sekä kasvavassa määrin rakennusalalla.

Mielestäni nyt muka vähenemässä oleva työvoiman ylitarjonta ja useissa ammateissa ilmenevä työvoimapula ei nyt ole kuitenkaan niin kovin yksiselitteinen asia. Työvoimapulaa kun on havaittavissa terveys- ja sosiaalialalla, niin eiköhän syy löydy yksinomaan kyseisten ammattien arvostuksen vajeesta. Totta totisesti me tavalliset kansalaiset arvostamme jokaista näissä ammateissa toimivaa, mutta arvostus ei näy näiden ammattien palkoissa siitäkään huolimatta, että työtehtävät käyvät entistäkin raskaammiksi. Kyllä palkan määräkin on ratkaiseva tekijä, eivätkä hoitoalan työntekijätkään elä millään paleontologisella aikakaudella asuen jossain luolissa, syöden juuria, eli elinkustannukset ovat korkeat, joten palkkaakin pitäisi kohtuudella saada. Tosin on muitakin syitä, kuin palkka, mitkä eivät innosta hakeutumaan alalle. Sisar hento valkoinen ei ole ainoastaan mikään kutsumusammatti, joten pitäisi ottaa huomioon työn henkinen ja fyysinen kuormittavuus. Siis kutsumus voi olla hoitotyöhön, mutta sitä suuremmalla syyllä syntyy ristiriitoja koko kuviossa ainakin sen mukaan, mitä alan ahkerilta työntekijöiltä on ollut kuultavissa. Moni tekisi työnsä hyvin ja ajattelee inhimillisiä perusteita ja nyt oikein toivon, että tähänkin tekstiini joku kommentoisi, miten aika on hoitotyössä tarkkaan mitoitettua ja miten liukuhihnamaisesti monet työt tehdään, tosin liukuhihnassakin on mutkia matkassa ja aikaa tärvääntyy muuhun, kuin oleelliseen.

Terveys- ja sosiaalialalla on yleistymässä pula kodinhoitajista. Onko se mikään ihme, kun vanhuksia on kotona asumassa kunnosta riippumatta, eikä se niin antoisa ammatti ole olla kiireinen kävijä, joka joutuu tekemään nopeasti työnsä ehtiäkseen seuraavaan paikkaan ja siinä ohessa hyvin tietää, että vanhus on ne monet tunnit omassa yksinäisyydessään, vaikka ei olisi siihen edellytyksiä. Jos tuntee vähänkin empatiaa, niin kyllä kyseinen työ syö tekijäänsä.

Rakennusalan työvoimapula on melkoinen ihmetyksen aihe, etenkin kun miettii, miten jokin aika sitten jäi paljon rakennusalan työntekijöitä työttömiksi ja onhan heitä edelleenkin työttöminä. Voisikohan tämän pistää suunnittelemattomuuden piikkiin, kun suomalaisia on syrjäytetty ulkomaalaisen työvoiman alta. Heitä kun oletettavasti otettiin halpatyövoimaksi, kuten myös nytkin haussa taitaa olla vierastyövoima, eikä minkäänlaisia ajatuksia siitä, miten suomalaiset työttömät saisi työelämään.  ”Työvoimapulan takia ei Suomen tarvitse avata ovia kehitysmaista, Afrikasta, Kiinasta tai Ukrainasta tuleville rakentajille”, korostaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja siinä hän on täysin oikeassa, koska Suomessa on enemmän kuin 10 000 rakennusalan työtöntä. Kyllä suomalaisten työllisyys olisi ensisijaisesti turvattava.

Ammattibarometrin mukaan eniten pulaa on rakennusalalla työnjohtajista. Niinpä varmaankin näin on, kun ulkomaista työvoimaa on melkoisesti rakennustyömailla, mutta ehkäpä ei kehitysmaista sentään ole ollut mahdollista ottaa suomalaisiin olosuhteisiin sopivia työnjohtajia. Taitaapa olla työnjohtajiksi aikovien suhteen tietynlaiset vaatimuksetkin, kun eipä se riitä, että on rakennusalan koulutusta ja osaamista, vaan tarvitaan kielitaitoakin voidakseen johtaa monenkirjavaa työväkeä.

Jos tämä maa halutaan pitää hyvinvointivaltiona, olisi nyt kiireesti nostettava suomalainen työvoima kunniaan ja työllistettävä kantaväestö ja täällä jo pysyväisluontoisesti oleva muualta tullut väestö. Turhia on puheet ulkomaalaisen työvoiman lisääntyneestä tarpeesta, kun vaan pidettäisiin huolta täällä jo olevasta työvoimasta ja arvostettaisiin niiden alojen työntekijöitä, sekä heidän työpanostaan, joista on väitetty pulaa olevan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat