Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Kansa jaloilleen ja työikäiset palkallisiin töihin

 

Mollissa soi mietteet, kun mol.fi tulee katsottua tarkemmin. Eipä siinä hurraata huudeta koko maan tilannetta tutkaillessa. Onhan niitä, työpaikkoja, mutta ei niillä tulevaisuutta rakenneta. Työpaikkoja 16 732, joista kokoaikatöitä 11 640. Työsuhteiden kestot tarjolla olevissa paikoissa: yli 12 kk 8872 paikkaa, 3 – 12 kk 3180, alle 3 kk 1028 ja kesätyöpaikkoja 1563 paikkaa.  Vielä kun näistä luvuista tsekkaisi ne pois, joissa työtunnit ja palkka ei riitä elämiseen, niin vähiin jää toimeentulohaaveet monella. Työ- ja elinkeinoministeriön katsauksen mukaan työttömänä oli helmikuussa 12,6 % työvoimasta, 332 166henkilöä.

Pienimuotoisempana esimerkkinä, Lohjalla työpaikkoja nyt tätä kirjoittaessa oli mol.fi:ssä tarjolla 88, joista yli 12 kk kestäviä 50 paikkaa, 3 – 12 kk 19 paikkaa, alle 3 kk 8 ja kesätyöpaikkoja 11 paikkaa. Lohjan työllisyyskehityksestä löytyy taulukkoja, joiden mukaan tammikuussa oli työttömiä 2682 ja helmikuussa 2594. Jos tästäkin tarkkaan ja oikeudenmukaisesti laskettaisiin, pitäisi tarkistaa sekin, kuinka monta tuntia kuukaudessa työlliseksi laskettu on töissä ja kuinka monta työttömänä ja kuinka moni pystyy omalla työllään elättämään itsensä.

Eipä tässä mitkään nykyiset työllistämismallit auta työttömien elintasoa yhtään paremmaksi, eikä laske työllistämisen kustannuksia, ei veroja. Se on kylmä tosiasia, että verotaakkaa ja velkaantumista on vähennettävä, mutta sekin on tehtävä muilla keinoin, kuin ottamalla niiltä, joilta ei ole enää juurikaan mitä ottaa. Jollain keinolla heidätkin on elätettävä, jotka eivät tule omalla työllään toimeen, eikä töitä vaan ole kaikille. Kaiken lisäksi jokaisella on vain yksi elämä tätä maallista vaellusta, joten menetys on työttömälle usein suurempi, kuin euroissa laskettavissa oleva.

Jos asioita tarkemmin ajattelee, tähän tilanteeseen on tultu useamman hallituksen saattelemana ja työministeritkin ovat vaihtuneet. Ei se ole pelkkää työvoimapolitiikkaa, mikä tähän tilanteeseen on johtanut, joten nyt on jokaisen kuntavaaleissa äänioikeutetunkin ihan aiheellista miettiä, mitkä puolueet ovat hoitaneet maan asioita holtittomasti. Työllisyys ei ole mikään tahtolaji nykyisellä tyylillä palkasta ei niin väliä, mihin kaavaan on useampi hallitus syyllistynyt. Valtion varallisuuden hoitaminen on taitolaji, mikä edellyttää keskittymistä nimenomaan tämän maan asioihin, jotta riittää euroja kansan hyvinvointiin kehdosta hautaan.  Kyllä tässä maassa tekemätöntä työtä riittäisi, mikäli siihen panostettaisiin ja arvostettaisiin kaikkien hyvinvointia lisäävää työtä. Käteen jäävää palkanosaa tulisi saada ylemmäksi ja muita työllistämisen kustannuksia alemmaksi, joten veroeuroja, eikä velkarahaa ei kannattaisi käyttää koko maailman pelastamiseen.

Kalliiksi tulee sekin, kun ihmiset voivat huonosti ja osa ajetaan perikadon partaalle. Kauas on ehkä helpompi liian monien olla näkevinään, kuin keskittyä lähiympäristöön. Leipäjonot pitenevät, tämän maan hyvinvoinnin rakentajat on unohdettu, haikaillaan korkeakouluopintojen tekemisestä vähävaraisille mahdottomaksi, luottotietomerkinnät yleistyvät ja mitenköhän nyt vielä jokin taho keksiikään vaikeuttaa kansalaisten elämää. Liikaa käytetään energiaa erinäisissä instansseissa sen pohtimiseen, miten voisi säästää jopa väestölle elintärkeistä asioista. Ennen EU-aikaa tätä maata laitettiin EU-kelpoiseksi ja nyt….  nyt maksetaan siitäkin ajankohdasta kalliimpaa hintaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Töitä ei kannata teettää, eikä tehdä. Siinäpä pulma.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

No eipä aina kannata, ikävä tosiasia. Moni yrittäjä kuitenkin raataa itsensä melkein hengiltä, kun ei ole varaa palkataedes sitä ensimmäistä työntekijää, joten niitä tukirahoja voisi kohdentaa suoraan vaikkapa sen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen, niin yksinyrittäjä selviytyisi eteenpäin ja työtön työllistyisi.

Juuso Hämäläinen

Hyvin kirjoitettu. Jollei kysyntä kasva, ei kasva työllisyyskään. Ja kysyntä ei kasva, jollei ostovoima kasva. Ostovoimaa ei ole järkeä kasvattaa luotoilla. Siis jäljelle jää palkkojen korotus ja ansiotuloverojen lasku. Kun nämä ovat vaikeita, tulee lisätä yritysverotusta ja erityisesti päämomatulojen veroa. Se on hyvä muuttaa progressiiviseksi eli soveltaa palkkatulon verotauluja.

Näin saadaan yrityksissä tehdyn työn tulokset laajempaan jakoon ja siitä seuraa kasvava kysyntä, kun aiempaa useamman ostovoima nousee. Siis jopa työttömien. Kasvava kysyntä lisää työpaikkoja.

Palkkojen vähennykset ja työmäärän lisääminen samalla tai alemmalla palkalla on arveluttavaa, jollei tämän vastineeksi työnantajat sitoudu säilyttämään työpaikat. Nythän kiristyksiä on tehty ilman mitään vastapalvelusta työnantajien puolelta. Käytännössä kustannussäästöt siirtyvät voittoihin ja niistä osinkoihin ja johdon palkkioihin.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Kyllä ostovoima lisäisi kysyntää ja työstä se elanto tulisi terveellä tavalla. Liian monet ovat melkoisessa pulassa, kun täytyy tulla toimeen turvautuen toimeentulotukeen, eikä ole mitenkään harvinaista, että laskuja menee perintätoimistoille, tai peräti ulosottoon, jolloin kalliiksi tulee, eikä mikään taho tule maksujen moninkertaistuessa enää tueksi, eli peli menetetty. Kalliiksi käy koko yhteiskunnalle, kun ongelmat kasaantuvat niin taloudelliselle, kuin henkiselle tasolle.

Juuso Hämäläinen

Tietenkin näin on. Nähtiin 90-luvulla mitä seurasi tästä.

Valtiovalta on aivan munaton tekemään asioille mitään. Minimi olisi, että tehdään henkilökohtainen konkurssi mahdolliseksi aivan kuten yrityksille. Jollet ole tehnyt petosta ja olet ajallaan hakenut firmasi konkurssiin niin yhtiön omistajana, toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä olet vastuista vapaa yhtiön joutuessa maksukyvyttömäksi. Näin osakeyhtiöissä.

Samoin vapautettava muutkin henkilöt sen jälkeen, kun omaisuus käytetty velkojen maksuun eikä merkittäviä tuloja ole ollut ansiosidonnaisen tulon päätyttyä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #5

Kun saataisiin aikaiseksi edes se, että jos perintäfirmaan tai ulosottoon menneet velkansa saa maksetuksi, saisi luottotiedot heti takaisin, niin sekin auttaisi jo monia. Ei niinkään siitä syystä, että pääsisi uusia velkoja tekemään, mutta jo pelkästään vuokra-asunnon saaminen on hankalaa, mikäli luottotiedoissa on häiriö. Saattaa joidenkin työpaikkojenkin saaminen olla vaikeaa, kuin myös luottamustehtävien, mikäli ei luottotiedot ole kunnossa.

Toimituksen poiminnat