Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Tuleeko 2018 työttömien pakkosiirtoja, vai järkeä työllisyyspolitiikkaan?

Juhana Vartiainen on sanonut tässä taannoin HS:n haastattelussa, että työttömistä voi työllistyä vain 15 %. Muiden kohdalla hän näkee työllistymisen esteinä työmarkkinoiden kontaanto-ongelmat ja kannustinloukut. Jos meillä on hyvä sosiaaliturva, alhaisilla palkkatasoilla työnteko ei ole kovin kannattavaa. Me voimme lääkitä ongelmaa, mutta se maksaa suunnattomasti, niin Vartiainen sanoo HS:n haastattelussa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kokoomus) HS:n mielipidesivulla, miten pitkään voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan. Kuulostaa siltä, että ihmisiltä haluttaisiin viedä oikeus päättä, missä haluaa asua, ja voivatko edes perheet pysyä kokonaisina, kun pitäisi työttömyyden pitkittyessä lähteä epävarmojen työapajien perään. Pääkaupunkiseudulla saattaisi olla töitä, mutta pitäisi olla monta työpaikkaa tienatakseen edes vuokrarahat, siis mikäli sieltä yleensäkään asunnon saisi. Lisäksi pääkaupunkiseudulle pakkaantuu ulkomaalaista ”reservityövoimaa”, minkä työllisyysasteen alhaisuus ei enemmälti tunnu häiritsevän.

Niinpä niin ja nyt jääkin mietittäväksi, missä kulkee hyvän sosiaaliturvan raja, millä työttömäksi joutunut ihminen vielä säilyttäisi toimintakykyisyytensä. Kaikkia työttömiä rangaistaan työttömyyskorvauksen leikkauksella ja todennäköisesti karenssejakin on monille tiedossa, kun ei harkitsemattomasti laadittu aktiivimalli tule onnistumaan kommelluksitta, eikä ilman väärinkäsityksiä. Kysyä tässä yhteydessä varmaankin sopinee, miten pitkään yhteiskunnan on velvollisuus mm. paperittomia syöttää ilman aktiivista osallistumista työhön ja verojen maksuun? Nyt työttömiksi joutuneilta suomalaisilta leikataan vähäisimmistäkin päivärahoista, mutta maahanmuuton kustannuksista ei ole tarkkaa tietoa tarjolla ja ainoa varma tieto on se, että jostain säästetään, jotta kaikista sosiaalituristeistakin on mahdollista pitää hyvää huolta.

Nyt kun tätä työttömien asiaa on lähdetty puimaan, niin otetaanpa huomioon kaikki mahdolliset seikat. Jos työttömyys pitkittyy, työvoimatoimistossa tarjotaan uutta segmenttiä, toista vaihtoehtoa työttömälle, eli tarjolla on TYP, eli monialainen yhteispalvelu, jonka mainitaan tarkoittavan seuraavaa:

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) on TE-toimiston, kunnan ja Kelan yhteinen toimintamalli, joka palvelee pidempään työttömänä olleita työnhakijoita. Monialainen yhteispalvelu tarjoaa työnhakijalle eri viranomaisten palveluja yhden luukun periaatteella. Monialaisessa yhteispalvelussa selvitetään, mitä palveluja tarvitset työllistymisesi edistämiseksi ja kanssasi laaditaan monialainen työllistymissuunnitelma. Suunnitelma voi sisältää julkisia työvoimapalveluja, sosiaali- ja terveyspalveluja sekä kuntoutuspalveluja. TE-toimisto, kunta tai Kela ohjaa sinut yhteispalvelun asiakkaaksi.

Siis kuulostaa periaatteessa ehkä hyvältä, mutta tässä vaiheessa työnhakija on siellä alimmassa segmentissä, eikä enää niissä segmenteissä, joille tarjottaisiin mitään ns. normaaleja työpaikkoja, mutta mm. kuntouttavaa työtoimintaa kylläkin ja siinä se ”kuntoutus” useimmiten sitten onkin, mikä on työtä ilman varsinaista palkkaa, tai ehkä työkokeilupaikkoja, missä sama käytäntö, eli työttömyysturva ja se surullisen kuuluisa 9 euroa päivä.

Kannattaa ainakin kaksi kertaa miettiä, suostuuko TYP-asiakkaaksi, mikäli itse vielä vähänkin uskoo kykenevänsä normaaliin palkkatyöhön. Jos itsellä on epävarmuutta omasta terveydentilasta, kannattaa muistaa, että työttömillä on oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen.

Työttömien Keskusjärjestön ja EHYT ry:n toteuttama Terveydeksi-hankkeen työntekijät ovat kiertäneet työttömien keskuudessa jakamassa tietoa työttömien terveystarkastuksista runsaan vuoden ajan eri puolilla Suomea. Työttömät työnhakijat eivät ole tietoisia oikeudestaan maksuttomaan terveystarkastukseen, joka tulisi järjestää hakijan kotikunnan terveydenhoidossa. Osa kunnista on nimennyt työttömien terveystarkastukset tietyille terveydenhoitajille ja tieto tästä on helposti saatavilla esimerkiksi kunnan verkkosivuilla. Osassa kuntia terveystarkastukseen tarvitsee TE-toimiston lähetteen. Yhdessäkään kunnassa ei ole ollut käytäntöä, että heti työttömyyden alussa, esimerkiksi TE-toimistoon ilmoittautuessa, työtön työnhakija ohjattaisiin terveystarkastukseen. Terveydenhuoltolain mukaan kunnan järjestämien terveyspalveluiden tulee kaventaa väestöryhmien välisiä terveyseroja. Heikentynyt terveydentila vaikeuttaa työnsaantia. Työttömien ohjaaminen heille kuuluviin terveystarkastuksiin kaventaisi terveyseroja ja poistaisi työllistymisen esteitä. Niinhän sitä siis sanotaan, vaan vaatii varmasti sen, että työtön miettii itse vahvuutensa ja heikkoutensa, kun kaikkia työllistymisen esteitä ei voi poistaa ja tulisi huomioida sekin, mihin työhön kukin soveltuu ja siihen tulisi olla sanansa sanottavana myös työnhakijana olevalla työttömällä.

Siis työttömien työnhakijoiden joukko on laaja ja pitää sisällään eri ikäisiä, erilaisen terveyden tilan omaavia ja sen lisäksi, että kohtuupalkkaisia töitä on vaikea saada, on hakijakunta varsin kirjava, mutta jos ei työtä löydy, sanktiot ovat kaikille samat.

Nyt kirjoitan muutaman riviä omakohtaiseen empiiriseen havainnointiini perustuvaa tekstiä. Työtön ei voi olla sairas, siis työkyvytön, etenkään jos työkyvyttömyys kestää enemmän kuin sen sairausloman ajan, minkä voi olla sairauslomalla ilman B-lausuntoa. Jos olet Kelan työttömyyspäivärahalla, sairauslomatodistus katkaisee sen ja saat sairaspäivärahaa. B-lausunnon jälkeen Kelan vakuutuslääkäri katkaisee sitten sen sairauspäivärahan, minkä jälkeen sinun on uskottava vastaan parempaa omaa tietoa ja olotilaasi, olevasi terve, sovittava TE-toimiston virkailijan kanssa, että olet valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sairauslomasi aikana, niin saat Kelaan lausunnon, jotta sinulle voidaan maksaa työttömyyspäivärahaa. Toki Kelan vakuutuslääkärin päätöksestä voi valittaa, mutta käsittely kestää 7 kuukautta. Kuitenkin TE-toimistossa sinun katsotaan olevan sairauslomalla siitä lausunnosta huolimatta, mitä varten olet lupautunut lähinnä pakon edessä tosin, olemaan valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä sairausloman aikana.

Minulla kun on kokemusta työskentelystä työttömien keskuudessa ja omaa kokemusta työttömyydestä, niin pitäisiköhän laittaa työhakemusta menemään Vartiaiselle, Mykkäselle, tai jollekin muulle vastaavalle, jos ottaisivat minut kokemusasiantuntijaksi, kun TE-toimistostakin minulle sanottiin jo noin vuosi sitten, että ei heillä ole minulle mitään tarjota ja että voin hakea töitä itse. Ei minua siistissä sisätyössä niin kovasti haittaisi moninivelkulumat ja voisinhan minä ottaa välillä pienet päiväunet ennen palaveria, joskus lasillisen viiniä, kuunnella klassista musiikkia ja rentoutua, niin kyllä se minultakin onnistuisi, jos Vartiaiseltakin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Tuleeko 2018 työttömien pakkosiirtoja''

Naapurimaassa huomattiin, että pelkkä leirityksen riski lisäsi työhaluja.

Julkinen sektori haluaa palkkansa ja siihen pitää kaikkien osallistua.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Ja miten tämä nyt tähän liittyy... Iiskonmäki? Maksettaisiin niin kovin mielellämme veroja, jos olisi töitä tarjolla, mistä tienaisi elantonsa, eikä tarvitsisi anoa miltään luukulta mitään "ilmaista" rahaa.

Pekka Iiskonmaki

#2
Kansa tykkää kusetuksesta ja rakastaa veroja, joilla saa armopaloja fattalta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pekka Iiskonmäki viitannee siihen, että Stalinkin siirsi/siirrytti suuria joukkoja ihmisiä töihin, josta ei saanut palkkaa.

Samalla kertoisin mitä lännessä puuhataan: WalMart, USAn suurin ns. BigBox-ketju teki ohjekirjasen työntekijöilleen 'Miten haetaan sossusta rahaa, ruokakuponkeja jne.'
Tämähän on kapitalistin uni: Valtio maksaa osan palkasta, pakottaa työntekijät tekemään aina vain halvemmalla*, verottaa köyhimpiä jne.

*Palkathan ovat USAn taviksilla samalla tasolla kuin 1970-luvulla.

Henry

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #8

Henry, itseasiassa palkat ovat tavallisella duunareilla v.1978 tasolla Usassa. Walmart on yxi pahimmista duunarin sortajista Usassa.
Usan ongelma on hyväpalkkaisten teollisuustyööpaikkojen kato. Sen sijaan osa-aikaiset halpatyöt ovat lisääntyneet hälyttävästi.
Macdonaldsihan maksoi orjilleen vain 7-8 dollarin tuntipalkkaa, kun elämiseen riittävä palkka olisi 15 dollaria/h.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Työtön maksaa veroja vähintään 20%, ja on maksanut ennen tylttömyyttään monia vuosikymmeniä sinunkin puolestasi.

Pekka Iiskonmaki

#10
Maarit Korhonen. Työtön ei maksa veroja, koska saa korvaukset muiden veroista.

Edes pieni rehellisyys olisi paikallaan.

Suomessa todellisia veronmaksajia on surkian vähän.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #14

Työtön on voinut ennen työttömyyttä maksaa runsaastikin veroja niin palkasta, kuin muissakin eri verotusmuodoissa.

Iiskonmäki jos nyt kertoisi minulle, mikä kumma vähennys se 31 % pienestä korvauksesta oli, mikä nyt teki marras- ja joulukuussa molemmissa 200 euroa vähennystä ja mikä oli verotoimistossa määritelty?

No tietenkin työttömyyden kustannukset täytyy näyttää todellisia suuremmilta ja siksipä se niinsanottu veroprosentti on keskimäärin 20 %, mitä eivät muuten edes kaikki kansanedustajatkaan tiedä/tajua/halua tajuta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Olen työskennelyt valtaosan omassa yrityksessäni ja jättänyt työllisyysasiat valtiolle.

Suomi on mielestäni paska maa ja sieltä kannattaa muuttaa pois.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #14

Pekka - älä puhu sontaa - tottakai maksaa ja sitäpaitsi työssä ollessaan maksaa työttömyysrahastoon.
Niinkuin me kaikki olemme maksaneet - se on vakuutus tulevaa varten.

Henry

Juha Hämäläinen

Olit hyvin perehtynyt erilaisiin työttömän tukimuotoihin.

Minä ajattelen niin, että työttömällä on kolme tietä työllistyä kunnolla. On tiedettävä onko itsellä selkeää ammattiosaamista jossain työssä. Jollei ole niin on otettava vastaan mitä tahansa työtä tai lähdettävä opiskelemaan uusi ammatti.

Tämän jälkeen on ymmärrettävä missä niitä työtilaisuuksia on Suomessa tai ulkomailla ja toimittava siten, että voi töitä saadessaan myös ottaa työn vastaan. Ajatus siitä, että mikään ei näistä onnistu vaan jää kotikylille ja yhteiskunta silti pitää toimeentulon yllä, se on kestämätön ajan mittaan. Muutto voi monelle olla ns ajolähtö.

Kerron miten maailmalla mennään työn perässä. Kiinassa asuu noin 100 miljoonaa entistä maajussia suurkaupungeissa slummeissa. Valtio ei ole antanut heille oikeuksia terveydenhoitoon, koska he ovat luvitta kaupunkeihin muuttaneet.

Nyt 100 miljoonaa entistä maajussia menettää kotinsa suurkaupungeissa. Slummit puretaan ja entiset viljelijät voivat muuttaa keskisuuriin kaupunkeihin, joissa heidän oletetaan lisäävän kulutusta tuntuvasti ja nostavan Kiinan BKTn kasvua tuntuvasti, mikä on koko muutto-ohjelman valtiollinen motivaattori.

Toteutus toimii niin, että viljelijöiltä tuhotaan kodit slummeissa, viedään työ ja lapsilta paikka koulussa. He joutuvat kadulle ja muuta vaihtoehtoa ei ole kuin muutto pienempiin kasvukeskuksiin.

Valtio ei tue tätä muuttoa muuten kuin rakentamalla rajusti uusia asuntoja muuttokeskuksiin. Jokainen muuttaja hankkii itse varat, joilla ostaa tai vuokraa asunnon uudesta kotipaikastaan. Sanomattakin selvää on, että on jokaisen oma päänsärky löytää itselleen työtä.

Tämä 100 miljoonan muutto viedään läpi muutamassa vuodessa ja se alkoi 2015.

Tätä todellisuutta vastaan ongelmat Suomessa ovat jokseenkin mitättömiä. Kommenttini tarkoitus ei ole väheksyä kenenkään ongelmia vaan kertoa mikä on ongelmaskaalan toinen pää pahimmissa tunnetuissa tapauksissa.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Harkintaa, sitä minä ajan takaa, eli jokaisen työttömän on viisainta laskea kannattavuus, omat voimavarat ja edellytykset pärjätä, mikäli päätyy esim. paikkakunnan vaihtoon.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ei ole mitään järkeä verrata maamme tilannetta suurvalta Kiinaan, ja jos verrataan, niin miksi ei sitten Ruotsiin, jossa tehdään paljon järkevämpiä poliittisia ratkaisuja kuin täällä!

Kaikesta näkee, että kommentoija Juha Hämäläinen ei ymmärrä useimpien työttömien tilanteita, ensiksi, mitä tahansa töitä ei ole tarjolla, mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää, että töitä on vähemmän kuin hakijoita? Toisekseen, työnantajat päättävät, ketä palkkaavat, eli niitä töitä ei vain "oteta vastaan"! Tokihan täällä olisi jo täystyöllisyys, jos näin helppoa elo olisi työttömällä, suomessa on ammattitutkintovaatimukset työhön kuin työhön, selaamalla työpaikkoja, voit sen itsekin todeta varsin äkkiä, laiopmiehiä ei enää haeta tämän päivän suomessa, ammatti-ihmisiä on alalle kuin alalle tarjolla, PULAA ON VAIN TYÖNANTAJISTA JA PALKAN MAKSAJISTA!

Yli viiskymppistä ei huolita edes väkisin mihinkään työhön, kokemusta on itselläkin merkkipaalun ylitettyäni, ei edes monilla tutkinnoilla! Asuntokauppa on käynyt kehnosti viime vuodet, eikä voi edellyttää, että työtönkään myisi alle markkinahinnan oman kotinsa, varsinkaan, jos työpaikasta ei ole varmuutta eläkepäiviin saakka, ja mistään työpaikasta ei sitä varmuutta nykyisin saa. Yhteiskunta ei pidä toimeentuloa yllä, vaan työttömätkin maksavat koko ajan veroja 20%, myös välillisiä veroja kulutuksessaan, mikä meneekin kokonaan ns. kotimarkkinoille. Jos olet maksanut vuosikymmeniä veroja ennen työttömyyttä ja myös ay-jäsenmaksuja, miksi et saisi apua toimeentuloosi työttömyyden ajalle? Aivan pölhöjä ajatuksia sinulla!

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Maarit Korhonen on täysin oikeassa tässä. Muutenkin työttömien olemisen kommentointi alkaa muistuttaa vähän "keskustelua" koiranhoitopalstoilla. Kaikilla on asiaan mielipide ja jos menee vähän pieleen, niin ei se niin vakavaa ole. Yli viisikymppinen työtön on ongelmajätettä työmarkkinoilla. Yli kuusikymppiselle ei löydy edes loppusijoituspaikkaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Osmo Soinivaaran mukaan nyt jos koska on patisteltava töihin.
Hyvää sosiaaliturvaa käytetään oman edun maksimoiseksi, luin IL-stä 9 vuoden työttömyysajasta ja ettei alle 2600 € summalla kannata töihin mennä Helsingissä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Kyllähän se on laskettava, kuinka paljon prosentuaalisesti palkasta menee asumiseen.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Osmo saa puhella mitä haluaa, onko sulla omia ajatuksia, vai uskotko kaikkeen höpöhöpöön? Iltalehti on hallituksen "pää-äänenkannattaja! Uutisen henkilöllä on 800,- vuokra Helsingissä, 2600,- on vielä ihan peruspalkka, eikös suomalaisten keskiansiot ole tilastokeskuksen mukaan yli kolmetonnia? harva vaan saa sitä, esim. kaupan alalla osa-aikaisena yksinhuoltajana eläminen on aika karua. Yksi esimerkki ei tarkoita puolen miljoonan työttömän mielipidettä!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Omat ajatukset pitää pitää visusti vakan alla kun voi soveltaa muiden viisaiden ajatuksia ilmaiseksi. 1990 luvulla Suomi oli vaarassa joutua IMF-n haltuun sama vaara kolkuttaa nytkin jos korkotaso nousee vaikka 5 %-in velanhoitokulut 5 miljardia ja valtion pitää ottaa lisää velkaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi. Tämä tiekartta on tuhon tie. Hyvinä aikoina loisimiseen ja oleskeluun mahdollistavat lait pitää korjata.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #18

No korjataanpa tilannetta, kun jostain syystä tässä maassa hyysätään paperittomat/laittomat oleskelijat, vaikka ei oleskelulupaa ole myönnetty, joten pois vaan ja sassiin, ei siis mitään turvapaikan tarvetta. Tämä nyt yksi esimerkki, vai pitäisiköhän ruotia koko ns. turvapaikkapolitiikka.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Työttömän Aktivointilaki" on propagandistinen nimitys laille, jonka mukaan "jos et löydä työtä tai koulutusta tulee rangaistus".

Eli ei auta vaikka haet sataan työpaikkaan, eli aktivoidut potenssiin kolme.
Koulutuspaikat täyttyvät viimeistään tammikuun toisella viikolla - koko maassa.

Etsin itselleni töitä ja kuvittelin olevani 50-vuotias ja asuvani muka niinkin keskeisellä paikalla kuin Tampere. Löysin viisi työpaikkaa, joihin saattaisin kelvata. Näet mitä olen ruksinut eli vuoro-, ilta, osa-aika, viikonlopputyöt - kaikki kelpaavat.

Pidän mielessä että näihin viiteen paikkaan on satoja muitakin hakijoita.

Etsin samoilla kriteereillä Taivalkoskelta työtä. Kokeile sitäkin, niin ehkä ymmärrät mistä kiikastaa = ei ole töitä kuin murto-osalle työnhakijoista.

Hae täältä:
https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?locations=Tampe...

P.S. OLen todellisuudessa 67-vuotias eläkeläinen, enkä asu tällä hetkellä Suomessa.

Henry

Toimituksen poiminnat