Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Lyhyet työjaksot, onni vai kirous

  • Lyhyet työjaksot, onni vai kirous

 

Tämä nyt ei ole kirjoitettu millään älkää menkö työttömät töihin tarkoituksella, vaan lähinnä päättäjäherrojen iloksi ja tiedoksi, että ei se helppoa ole työttömällä, vaikka hetkeksi välillä töihin pääsisikin. Siinä sitten voi vertailla tuota elintason erilaisuutta ministerit ja Vartiainenkin rentoutuessaan viinilasin ääressä klassisen musiikin soidessa.

Kelassa lasketaan tarkoilla kaavoilla, että ei lyhytaikaisista työsuhteista ainakaan mitään iloa ja hyötyä jää, joten mitäpä siinä on ihmettelemistä, jos moniakaan ei kummemmin kiinnosta. Otetaan nyt esimerkki puolen vuoden työsuhteesta etenkin siltä osin, mitä pitäisi erityisesti tietää.

Sehän nyt on selvää, että asumistuki tippuu merkittävästi, kun töihin menee ja se kannattaakin muistaa tarkistuttaa, heti työsuhteen alkaessa, että ei kerry takaisin maksettavaa. Puoli vuotta menee nopeasti ja viimeinen palkka, sen tulisi riittää seuraavalle työttömyyskuukaudelle, koska se lasketaan myös toimeentulotukea hakiessa ylimeneväksi osaksi sille kuukaudelle, mille olet todellisuudessa saanut vain noin 400 euroa…. niin eikä se viimeinen koko palkkakaan 1500 euroa suurempi ole, joten eipä kannata siitä viimeisestä liksasta maksella liiemmälti mitään laskuja ja velkoja, kun ei se asumistukikaan luontaisesti palaudu ja sitäkin joutuu odottelemaan. Työttömyyspäivärahakaan ei heti pyörähdä käyntiin ja siinä on omavastuupäivätkin, joten jos hakee 2 viikon työttömyyden jälkeen, saa muutamalta päivältä ja seuraava hakupäivä onkin sitten vasta neljän viikon kuluttua.

Asumistuen tarkistus lasketaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on ollut voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen.  Mutta kun jos työsuhde ei välttämättä olekaan päättynyt kuun vaihteessa vaan esim. 5 päivä, niin saadaan kuvio, että täysi palkka tullut elokuussa,  myös syyskuusta viidenteen päivään asti, joten asumistuki muuttuukin sitten vasta marraskuussa. Nämäpä vekkulit Kelassa eivät älyä sitä, että vain muutaman päivän saatu palkka on jo tulojen muutos verrattuna koko kuukauden palkkaan.

 

Lopputuloksena lokakuussa ei tule palkkaa kuin muutamalta päivältä, jossain vaiheessa loppukuuta muutamalta päivältä työttömyyskorvausta, mikä on arvioitu 50 euroa/päivä, mistä toki menee veroa 25 %, joten eipä hurrata. Vuokra on se tärkein ja tilit on oletettavasti käytetty, joten mahdollinen toimeentulotukikin käytetään vuokraan ja siirretään muita maksettavia, mitkä tavallinen köyhä sitten maksaa myöhemmin korkojen kera. Kunhan tästä sotkusta selviää, tuleekin jo kolmen kuukauden jälkeen 4,65 % leikkaus, jos ei ole löytynyt edes pätkätöitä, tai muita toimenpiteitä.

Tämä nyt oli esimerkki määräaikaisesta työsuhteesta, mutta siinäpä herrat päättäjät ajelette irtisanomissuojaankin heikennyksiä ikään kuin nykyiset koeajat eivät riittäisi. Ei sitä tarvitse enää edes ihmetellä, että suhtautuminen työhön muuttuu, kun meillä alkaa olemaan sukupolvi, mikä ei ole päässyt kokemaan varmoja työvuosia, eikä suunnittelemaan elämäänsä varman toimeentulon turvin.  Vanhemmalla sukupolvella on muistissa ne ajat, jolloin oli töitä, eikä edes tiedetty mistään sosiaalituista, koska niitä ei tarvittu hyvinä työvuosina/vuosikymmeninä. Vakituisten työpaikkojen tilalle ei ole pyydetty sosiaaliturvaa, vaan jollain se täytyy elää, kun ei läheskään aina niitä töitäkään ole ja tarkennetaan nyt vielä, että palkallisia töitä, joilla kukin voisi kunniallisesti itsensä ja perheensä elättää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Tähän vielä lisään sen, että monet työttömät ovat sen joutuneet kokemaan, että määräaikaisen työsuhteen jälkeen on melkoinen kaaos, kunnes tilanne asettuu. Toki moni menisi suoraan seuraavaan työpaikkaan, mutta helpommin sanottu kuin tehty, koska ei niitä paikkoja vaan kaikille ole. Jos lyhytaikaisissa työsuhteissa palkat olisivat sitä luokkaa, että niistä voisi siirtymävaiheen ajaksi säästää, mutta harvemmin se luonnistuu, jos pitkäaikaistyöttömillä juurikaan koskaan.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Minun ehdotukseni olisi sellainen, että jos pitkäaikaistyötön työllistyy puoli vuotta, tai sen alle mittaiseen työsuhteeseen, missä tulot ei ylitä 2000 euroa bruttona, ei koskettaisi asumistukeen työsuhteen aikana. ei myöskään laskettaisi viimeisen palkan tuloja seuraavalle kuukaudelle, eikä näin ollen edes tarvitsisi, jos asumiskustannukset eivät veisi suurta osaa tuloista.

Se olisi iso porkkana, mikä jättäisi mahdollisuuden korjata taloudellista tilannetta, katkaista velkakierrettä, koska yhä useammat menettävät nykyisin luottotietonsa jopa ilman mitään muuta syytä, kuin vähävaraisuus. Lyhytkin työsuhde olisi kannattavaa ja kannustavaa, jos sillä pääsisi syvimmästä suosta.

Väittäisin että tämä järjestely aktivoisi jatkuvaan ja tehokkaampaan työnhakuun paremmin, kuin typerät pakkoaktivointikeinot, joita nyt työttömille työnnetään kahta kerrallaan. Hyvin voiva ihminen kiinnostuu enemmän työnhausta ja itsensä kehittämisestä työnsaantimahdollisuuksien lisäämiseksi, kuin nujerrettu ja pakotteilla masennettu.

Toimituksen poiminnat