Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Ei mitään järkeä irtisanomissuojan heikentämisessä

 

Onkohan hallitus nyt ihan loppuun asti miettinyt tavoitteensa irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä, kun eipä siinä muuta rakenneta, kuin päällekkäisyyksiä. Nyt on jo jokaisen työsuhteen alussa pitkä koeaika, joten eiköhän se riittäisi ja senkin jälkeen voi irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, jos tarve niin vaatii. eikä mikään estä irtisanomasta työntekijästä johtuvista syistä, mikäli syyt ovat todelliset.

Lieneekö nyt kuitenkin niin, että irtisanomisen helppoutta olisi tarkoitus laajentaa pienistä suuriin yrityksiin ajan kanssa ja romuttaa koko irtisanomissuoja. Koko lakihanke on niin turha ja typerä, että eipä luulisi Sipilän hallituksen ihan välttämättömästi kannattavan päästää tilannetta lakkotilanteeseen, kun ei sillä voita mitään uutta, tosin voi tämä siis olla yksi kierouden huipentuma.

Nyt ei kannata mahdollisen lakkoaallon tullessa syytellä sen aiheuttamista tappioista lakkoon menneitä työntekijöitä, vaan annetaan kaikki kunnia tappioista Juha Sipilälle. Taitaa nykyhallituksella olla kiire ja pakkomielle heikentää ajallaan   suomalaisen työvoiman asemaa, kun on vielä niin asialle suosiollinen työ/kotouttamisministerikin.

Pienten yritysten aseman parantaminen työllistäjinä irtisanomissuojaa heikentämällä on vain ja ainoastaan peitetarina muiden tarkoitusperien saavuttamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Lakiehdotus onko sinänsä perustuslain vastainen?

Irtisanomisehtoja hallitus voi ehdottaa ja jos tekee lain, se on oltava yhdenvertainen kaikille.

Työnantaja-tekijäjärjestöt voivat sitten sopimuksissaan sopia asioita jotka ovat lain mukaisia.

Jos hallitus laittaa työntekijät lailla erilaiseen asemaan riippuen siitä mikä on yrityksen koko,
niin eikö sellainen laki riko perustuslakia
eli on lainvastainen?

Eihän tuolla perustuslailla ole mitään merkitystä jos sitä ei noudateta.

Eli jos hallitus/eduskunta säätää lain jossa irtisanomisaika on aina 1kk niin se koskee kaikkia kansalaisia tasavertaisesti kuten perustuslaki edellyttää,,ja tämä laki ohittaisi/ylittäisi työmarkkinajärjestöjen työehtosopimukset.

Mutta jos hallitus sanoo että 1kk irtisanomisaika on vain joillakin ryhmillä ja joillakin se on 1vk, tämähän asettaisi ihmiset perustuslain mukaisesti eriarvoiseen asemaan.

Mitä sanoo perustuslakia lukevat ihmiset tuo pykälän 6 osalta?

---
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

--
6 §
Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
sti.
---

Käyttäjän ErkkiNiemi kuva
Erkki Niemi

17-vuotiaana menin telakan portille kysymään töitä. Työsuhde alkoi saman tien, aamulla töihin. En ollenkaan ajatellut, onko minulla jokin irtisanomissuojakin. Kun työnsaanti oli noin helppoa, ei lopputilistä olisi ollut suurempaa haittaa.

Hallituksen suunnitelmissa taitaa olla, että kevennetty irtisanomissuoja koskisi yrityksen koko henkilökuntaa. Minusta se voisi koskea vain lain voimaantulon jälkeen sovittuja uusia työsuhteita. Tilanne vastaisi kokemustani telakan työhönotosta.

Keinottelun välttämiseksi lain tulisi koskea vain yrityksiä, jotka olivat toiminnassa jo v. 2018 alussa.

Toimituksen poiminnat