Anne Lempinen Suomalaisten asialla

Eriarvoinen irtisanomismenettely ei ole pienen yrityksen etu

 

Puhutaan pieniä työnantajia suosivasta lakiesityksestä, kun väkisin ajetaan eriarvoisia irtisanomismenettelyjä pienille ja suurille yrityksille. Nytkään irtisanominen ei ole ongelmallista etenkään koeaikana, eikä se vaikeaa ole myöhemminkään, jos on syy irtisanomiselle.

Käännetäänpä nyt tämänkin kolikon toinen puoli tarkasteluun ja yritetään nähdä, onko haitat suuremmat, kuin olematon hyöty. Työnhakijan näkökulmasta se on varmasti selvää, että enemmän ne työpaikat kiinnostaa, missä on parempi irtisanomissuoja.

Onko nyt niin, että ne pienet yritykset, jotka kannattavat tätä Sipilän hallituksen pakkomiellettä, eivät tiedä nykyisestä irtisanomislaista ja koeajasta? Tuotannollisista ja taloudellisistakin syistä voi lomauttaa, tai irtisanoa, joten ei siinäkään pitäisi olla ongelmaa.

Toki pieniin yrityksiin haluttaisiin hyviä ja ammattitaitoisia työntekijöitä, mutta kyllä työnhakijat valikoivat, haluavatko hyvät vai huonot työehdot ja etenkin kokeneemmat työnhakijat, joita ei tarvitsisi siinä määrin opettaa ja valvoa, kuin kokemattomampia. Se on ymmärrettävää, että aikaa ei riitä pienessä yrityksessä työn opettamiseen ja ohjaamiseen etenkään silloin, jos lisätyövoiman tarve on akuutti.

Olisi varmasti monia muita tapoja ja tarvettakin helpottaa pienten yritysten mahdollisuuksia palkata työntekijöitä, mikäli siihen löytyisi tahtoa ja yleensä kokonaisvaltaisempaa ajattelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Siis kuka itseään kunnioittava duunari haluaa edes olla töissä firmassa jossa pomo ei halua hänen olevan töissä? Miksi ihmeen läheisriippuvaisiksi idiooteiksi sinäkin kuvittelet duunarit?
Homma toimii duunissa jossa molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Muuten teiden on syytä erota heti.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Sitä minä kuvittelen, että ei kukaan halua mennä sellaiseen työpaikkaan, mistä voi joutua pihalle jopa ilman varsinaista syytä. Kyse on tässä irtisanomismenettelyn muutoksessa Sipilän hallituksen sairaalloinen pakkomielle. Pahinta siinä on se, että meininki on ihan jotain muita pitemmän tähtäimen tavoitteita, kuin ainoastaan nyt tämä irtisanomissuojan heikennys, mikä verhotaan pienen yrityksen eduksi, vaikka ei loppupeleissä ole edes sitä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Eikö Suomessa kukaan henkilövuokrafirmoissa ole töissä?? Karenssihan siitä tulee jossei mene .

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #3

Niinhän siitä tulee, mutta motivoitunut tekijä on parempi, kuin pakotettu, jos tätä nyt ajattelee pienen yrityksenkin näkökulmasta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Julkisella puolella työhön opasataminen erittäin huonolla tolalla, ilmeisesti pelätään oman työpaikanpaikan säilymisen puolesta.

Tämä on erittäin hyvin nähtävissä ruokahuollon puolella kunnallisella tasolla, vaaditaan sama kuin vanhoilta työntekijöiltä, mutta kukaan ei opasta tulokasta.

Ei hätää, nykyisin näille paikoille otetaan vain kelan päivärahaa saava + 9 euroa, näin hyvin hallitus on onnistunut työllistämisessä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Olisikohan syynä se, että palkataan ammattitaitoista väkeä liian vähän ja oletetaan, että kyllä nämä päiväraha+ 9 euroa paikkaa tilanteen. Väärä periaate.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Useimmat näistä 9 euron kavereista ovat sellaisia ettei heillä todellisuudess ole mitään mahdollisuuksia ns. oikeaan työpaikkaan. Toinen vaihtoehto heille tämän sijaan olisi kalsarikännittely ja siitä seuraavat ongelmat.
Tuleepahan kunnan ruokahuollon kautta heille ainakin ilmainen ateria päivässä.

Ja tämä toiminta oli käynnissä myös edellisen hallituksen olessa vallassa, silloin tämä toiminta ei ilmeisesti ollut mikään ongelma tai huono asia. Miten silloin tuo työllisyys asia parani?

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Mihin perustuu väittämä, että useimmat ovat sellaisia, joilla ei todellisuudessa ole mahdollisuuksia ns. oikeaan työpaikkaan?

Jostain kumman syystä näillä henkilöillä kuitenkin teetetään useinkin hommia, mitä tehdään ns. oikeissakin työpaikoissa. Tarkkaan ajatellen näiden 9 euron tekijöiden käytöllä juuri ne oikeat työpaikat vaan vähenevät.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Jos heidän työpanoksensa olisi arvokkaampi kuin heille maksettava palkka, he olisivat jo töissä.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #9

Käsitys se on tuokin, mutta väärä.

Toimituksen poiminnat